FOTO: Oživljena opatijska prošlost uz paljenje pusta @ Kaisernacht, Opatija

kaisernacht_2_01-1…treći po redu Kaisernacht prošao u znaku carske večeri i paljenja pusta…
…Đani Stipaničev otpjevao najljepše arije i canzone, a veliku fotogaleriju pogledajte klikom na ovaj link

Opatija – Pitate se koja je poveznica između Carmen Sylve i Halubajskih zvončara? Ni mi ne znamo, ali na drugoj večeri, trećeg po redu Kaisernachta u Opatiji u scensko – glazbenoj večeri pod nazivom ”Carmen Sylva” veza je uspostavljena.
Pa krenimo redom…
Zatvorena glavna opatijska prometnica bila je prepuna šetača koji su uživali u ovom posebnom trenutku. Većina ih se spuštala prema Slatini kako bi doživjeli najavljeni spektakl. Hotel Imperijal, Milenij i Mozart proširili su svoje terase na prometnicu, i za to su od svih prisutnih, zaslužili same pohvale.
kaisernacht_2_01-2
Na Slatini se tražilo mjesto više jer svi su htjeli vidjeti i doživjeti priču o Carmen Sylvi, direktoru južnih željeznica Schuleru, Andriji Štangeru i ostalim poznatim licima s kraja devetnaestog stoljeća kojega su uprizorili domaći i strani umjetnici u velikom ansamblu s ukupno 250 izvođača: Dr. Andrija Štanger, gradonačelnik (Siniša Popović, dramski prvak HNK u Zagrebu), Jakov Jačić, povjesničar (Zvonimir Zoričić, dramski prvak HNK u Zagreb), Julius Schuler, direktor Južnih željeznica (Dražen Čuček, glumac kazališta Komedija), Francesco (Đani Stipaničev, pjevač), Ines, princeza od Wieda (Nera Stipičević, glumica), Elena (Lavinia Loco, operna pjevačica iz Bukurešta), Elizabeth Carmen Sylva (Irina Koteles, HNK Ivan pl. Zajc), Kralj Karol (Andrei Koteles, HNK Ivan pl. Zajc), Eugen (Darko Domitrović, pijanist), Emauel (Robert Schubert, plesač), Tibor (Edi Šiljak, violinist), Barun Gavras (Leonid Lavrov, baletan), Kaiser Orchestre PO Lovran, kapelnik Miodrag Kašić, Aqua Maris, klub sinkroniziranog plivanja, 1. Riječke mažoretkinje, Balet Abbazia, baletani riječkog i zagrebačkog kazališta, Ženska klapa Kamelija, Zbor DVD Opatija, Marian Sleznik, drums, Državna ergela lipicanera, Đakovo; Lovranska lantina – barkajoli, Liburnija classics club, Waltz Ensemble, Liburnia band, Statisti Opatija i Udruga 60+.
Kočija, carska vojska, plesači, djevojke u krinolinama, pjevači pridonijeli su ovoj carskoj večeri, a prepuno gledalište neizmjerno je uživalo u poznatim arijama i canzonama koje je za ovu prigodu izveo Đani Stipaničev i Lavinia Loco.
Osim utjelovljenih opatijskih poznatih ličnosti i svega onoga što se uz njihove živote može povezivati, u programu su sudjelovali i Kaiser Orchestre PO Lovran, kapelnik Miodrag Kašić, Aqua Maris, klub sinkroniziranog plivanja, 1.Riječke mažoretkinje čiji su nastup upotpunili atraktivni štapovi.
Nakon, nazovimo ga prvog djela programa, dočekalo nas je pravo iznenađenje. Sve poznate ličnosti stigle su na Slatinu, a ”zabavljali” su ih plesači koji su otplesali tradicionalne plesove s područja Grčke, latino plesova, a sve je završilo s poznatom nam potresujkom koju je otpjevala Ivana Marčelja. Kaiser Orchestre PO Lovran odsvirao je za kraj Radetsky March i tada je krenuo vatromet.
Naravno, iznenađenjima nikada kraja. Za vrijeme trajanja vatrometa s barkama su nam stigli i Zametski zvončari, a za sam kraj su zapalili i pusta. Pa neka netko kaže da ove godine Pust nije dugo trajao. Pitamo se samo u kakvoj su vezi carske večeri, opatijska prošlost sa zvončarima i paljenjem pusta? Kao što sam u uvodu već najavila, zaista ne znamo… Ali, eto ova večer je pokazala da je zaista sve moguće.
…a a veliku fotogaleriju pogledajte klikom na ovaj link
kaisernacht_2_01-3
Serena Calderara / Liburnija.net
Foto: David Kurti
Vezane vijesti:
FOTO: Bajkovita carska kartulina @ Kaisernacht, Opatija

error: Content is protected !!