FOTO: Piratski Liburnicon priveden kraju @ Opatija

Liburnija.net: Talk show 'Znanost za budućnost' uz  izniman interes publike

Liburnija.net: Talk show ‘Znanost za budućnost’ uz izniman interes publike

Posebno su zadovoljni mogli biti najmlađi, djeca dobi od 4 do 10 godina koji su u ranim poslijepodnevnim satima mogli uživati u trosatnom programu ”Mala škola gusarenja” gdje su se pod stručnim vodstvom mogli na piratsku temu konvencije kreativno izražavati.

Opatija – Gužve su na Liburniconu vladale tijekom čitavog jučerašnjeg dana – službeni podaci o prodanim ulaznicama još uvijek nisu ”vani”, no prema ”feelingu”, i količini naroda koji se okupio u opatijskoj osnovnoj školi i oko nje, čini se da bi ovogodišnje izdanje moglo potući sve dosadašnje rekorde posjećenosti.

festival_liburnicon_2013_pirate_edition_opatija (01)

Uz već uobičajene igre i zabavni program čija je kulminacija bio nastup zagrebačke grupe Slip čija je glazba inspirirana irskim folklorom, jučer su zainteresirani mogli uloviti dosta zanimljivih predavanja i radionica. Posebno su zadovoljni mogli biti najmlađi, djeca dobi od 4 do 10 godina koji su u ranim poslijepodnevnim satima mogli uživati u trosatnom programu ”Mala škola gusarenja” gdje su se pod stručnim vodstvom mogli na piratsku temu konvencije kreativno izražavati, kostimirati u pirate i natjecati se u piratskim igrama, a sve je završilo uzbudljivim lovom na blago.

Centralni dio večernjeg programa bili su ”ugodni razgovori”. Jedne je vodio Krešimir Mišak, koji je sa svojim gostima u talk-showu ”Znanost za budućnost”, pred prepunom školskom dvoranom, razgovarao o mogućnostima i vjerojatnostima komunikacije vanzemaljskih civilizacija s ranim ljudskim kulturama, a u drugom su počasne gošće, američka autorica Jaqueline Carey i britanska izdavačica, urednica i književna kritičarka Cheryl Morgan ”secirale” rast značaja pod-žanra ”Urban fantasy”.

festival_liburnicon_2013_pirate_edition_opatija (14)

Obje dame upitali smo čemu pripisuju značajan rast popularnosti fantasy žanra u posljednjim godinama.

– Eskapizam, posebice tijekom ekonomske krize, svakako je dio odgovora. Ali, imali smo u to vrijeme i nekoliko velikih pop-kulturnih fenomena kao što su filmovi prema ”Gospodaru prstenova”, serija ”Igre prijestolja” na televiziji koja je pokazala ljudima da fantastika nisu samo vilenjaci i drva koja govore, nego da može sadržavati i vrlo ”prljavi i iskreni” realizam, što je vjerojatno doprinjelo popularnosti žanra, kazala je Carey, dok je Morgan dodala kako smatra da je fantasy oduvijek bio popularni dio kulture – počevši od priča poput Odiseje ili Beowulfa – te da se sada polako vraća u modu.

Liburnicon 2013. {pirate edition}: Festival znanstvene fantastike i fantasya – Znanost za budućnost, Krešimir Mišak, Slip, igre, Jaqueline Carey, Cheryl Morgan… @ Opatija
[nggallery id=975]

Liburnicon 2013. {pirate edition}: Festival znanstvene fantastike i fantasya – drugi dan @ Opatija
[nggallery id=972]

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!