FOTO: Planinarenje podmlatka PD Lisina na Žbevnicu i Velu Dragu

U nastavku teksta pročitajte izvještaj s trećeg izleta podmlatka PD Lisina koji potpisuje Elio Pobar, a veliku fotogaleriju možete pogledati na ovom linku

Matulji – Prošle nedjelje, krenuli smo na treći, nadam se ne i posljednji ovogodišnji izlet podmlatka Pd Lisina. Cilj je ovog puta bila Žbevnica i Vela Draga. Polazak je bio autobusom standardno iz centra Matulja točno u 8 sati. Nakon prozivke profesorice Begić utvrdili smo da imamo 31 učenika nižih i viših razreda, šestero roditelja te dvoje vodiča, ukupno 39 osoba.

Kako bi djeca malo bolje upoznala krajolike, krenuli smo cestom preko Permana, Zvoneća, Muna, Vodica i Dana prema Brestu. Otprilike 2 km prije mjesta Brest je naša polazišna točka otkud krećemo prema našem cilju, Žbevnici. Penjemo se najprije bijelom cestom a onda nešto strmijim planinarskim putem koji je u početku šumovit, a pri kraju je to velika travnata ploča. Putem ima i nešto snijega. Na nadmorskoj visini od 1014 metara se nalazi vrh Žbevnica, a to je ujedno i najzapadniji hrvatski tisućnjak. Po dolasku na vrh imali smo sreće jer je vidljivost bila izvrsna unatoč vjetrovitom i djelomično oblačnom vremenu, dovoljno da se pruža prekrasan pogled prema Sloveniji, luci Koper, Piranskom zaljevu i u pozadini Trstu te prema snježnim Dolomitima. Naravno na suprotnoj je strani pogled na Učku. Na vrhu pečatiramo knjižice, marendamo i uživamo u prekrasnom pogledu. Pada i zajedničko fotografiranje.

Nakon pola sata spuštamo se prema planinarskoj kući ispod Žbevnice na 851 metar nadmorske visine kamo dolazimo za petnaestak minuta. Planinarska kuća je ove godine u potpunosti obnovljena, umjesto stare brvnare to je sada zidana kuća. Tu odmaramo i još malo marendamo, a ljubazni domaćini planinarskog doma nas poslužuju čajem i kavom, dok profesorica Begić ima i medicinsku intervenciju zbog laganog svinuća noge jedne učenice. Ubrzo krećemo strmijim putem prema selu Brest gdje nas čeka autobus. Ukrcavamo se i krećemo prema našem drugom cilju, nadaleko poznatog raja za alpiniste Vele Drage. Domaći judi, Učkari, još je zovu i Vranjska Draga, koja se nalazi u sklopu parka prirode Učka i zaštićeni je krajolik.

Stali smo na parkiralištu malo ispod tunela Učka, te se spuštamo strmijim putem u dolinu Vele Drage. Budući da je bilo prekrasno sunčano i suho vrijeme ovu dionicu svi sudionici savladavaju bez problema. Spuštamo se skroz do željezničke pruge između dva željeznička tunela, otkuda se pruža prekrasan pogled prema tornjevima Vele Drage. Malo se šećemo po jednom od tunela, a ispred njegovog ulaza i ispred kanjona Drage se i slikamo. Slijedi malo zahtjevniji uspon natrag prema parkiralištu te nakon pola sata dolazimo do autobusa i pomalo krećemo put Matulja gdje svi sretni i zadovoljni završavamo naše današnje avanture.

U dogovoru s profesoricom imali smo i pomoćnika voditelja, našeg učenika Leona, kojemu se zahvaljujem na odlično odrađenoj misiji, a ostalima se zahvaljujem na ugodnom druženju.

Veliku fotogaleriju možete pogledati na ovom linku

Planinarenje podmlatka PD Lisina na Žbevnicu i Velu Dragu

Tekst i foto: Elio Pobar / PodUčkun.net

error: Content is protected !!