FOTO: Planinari iz PD Lisina i Goriških Brda va Bodulije

pd lisina goriska brda planinari krk baska 2017 pohod planinari (1)

U nastavku teksta pročitajte izvještaj Roberta Koprivnjaka, člana PD Lisina, koji je zabilježio zajednički pohod s kolegama iz Slovenije na najviši vrh otoka Krka. Nekoliko fotografija s pohoda pogledajte na ovom linku

pd lisina goriska brda planinari krk baska 2017 pohod planinari (4)

Matulji – Dva puta godišnje PD Goriška Brda iz Slovenije dolaze u naš kraj te zajedno s planinarima iz PD Lisina organiziraju zajedničko planinarenje. Za dobre odnose i ovu lijepu tradiciju zaslužan je naš veliki šef – Klaudio Jelenić.

Ove nedjelje zajednički smo pohodili Bašku – 50 planinara iz Goriških Brda i deset Matuljaca. Uz maestralnog turističko-planinarskog vodiča Kristinu Paušić, koja zna sve o našem kraju (a i šire), u tren oka smo iz Matulja stigli do prijevoja Treskavac , ishodišta našeg puta. Vrijeme je bilo poluoblačno , a poslije podne su se stidljivo pojavile i pojedine zrake sunca.

pd lisina goriska brda planinari krk baska 2017 pohod planinari (2)

Prvo smo obišli Veli Vrh, zatim Obzovu (568 n.m.v.)– najviši vrh otoka Krka. Krećući se kroz beskrajno carstvo kamena, prošli smo dvije trećine grebena prema Baški, a onda smo se strmo spustili ka Svetištu Majke Božje Goričke koje se nalazi u mjestu Batomalj.

Svetište datira iz 15 st., staro je 600 godina, a obnovljeno prije 25 godina. Interesantno je da je nekoliko fresaka u svetištu napravio Slovenski slikar Matija Bradaška. Nakon što smo predahnuli kraj svetišta, spustili smo se niz 253 stube križnog puta ka Jurandvoru. Naši prijatelji su žarko željeli skočiti do mora. Rekli su da im je ne vidjeti more kao da su došli u Rim a nisu vidjeli Papu. I na kraje sen je bilo lepo i si su jako zadovojni … i vrnut će se opet najesen.

Nekoliko fotografija s pohoda pogledajte na ovom linku

Robert Koprivnjak / PodUčkun.net

error: Content is protected !!