FOTO: Planinari PD Opatija u Dolomitima

pd_opatija_izlet_dolomiti_1

U grupi najmlađi član sa svega pet godina, koji je bio ujedno i prvi asistent glavnog vodiča bio je Jan Božić, dok je najstariji imao sedamdeset i neku godinu. Nekoliko fotografija pogledajte na ovom linku

Opatija – U organizaciji Planinarskog društva Opatija pedeset planinara posjetilo je 09. i 10. kolovoza Tre Cime di Lavaredo, jednu od najvećih znamenitosti Dolomita. Vodič izleta bio je Boris Božić, inače dugogodišnji član ovog društva, koji je ujedno i potpisnik izvještaja u nastavku teksta.

pd_opatija_izlet_dolomiti_1

Prvog dana autobusom stigli smo do slikovitog jezera Lago di Misurina koje je udaljeno 15 kilometara od Cortine d Ampezo, najvećeg turističkog centra u Dolomitima. Sa 1752 m na kojem se nalazi Lago di Misurina, grupa od 30 planinara žičarom se digla na Col de Varda na 2115 metara i nastavila pješke putem Sentiero Bonacossa koji vodi kroz planinsku skupinu Cadini di Misurina. Ovim putem, krećući se na prosječnoj visini od 2350 metara stiže se nakon pet sati u planinarski dom Rifugio Auronzo koji je smješten ispod samih stijena Tre Cima. Iako smo krenuli po sunčanom vremenu ostvarila se vremenska prognoza i putem nas je uhvatilo jako nevrijeme sa kišom i tučom tako da smo nakon 2.30 h hoda, po dolasku u planinarski dom Rifugio Fonda Savio, odlučili da se najkraćim putem spustimo u dolinu odakle smo se autobusom odvezli do planinarskog doma Rifugio Auronzo.

pd_opatija_izlet_dolomiti_2

Jedna manja grupa planinara se također sa Lago di Misurina planinarskim putem popela do Rifugo Auronza na 2320 m gdje smo imali osigurano noćenje. Sljedećeg dana, u nedjelju, osamnaest planinara iz naše grupe popelo se nakon tri sata penjanja na Monte Paterno, 2744 m, vrh poznat po galerijama, rovovima i tragičnim događajima iz Prvog svjetskog rata. Sa ovog vrha pruža se najdojmljiviji pogled na Tre Cime. Dvoje naših planinara popelo se osiguranim ali vrlo zahtjevnim smjerom na Tore Toblin, vrh visok 2617 metara. Ostali planinari napravili su kružno obilaženje oko veličanstvenih, u cijelom svijetu poznatih stijena Tre Cima di Lvaredo, usput se zaustavljajući na kraćem odmoru u Rifugio Locatelli.

Za razliku od subote u nedjelju bili smo nagrađeni prekrasnim sunčanim danom i vidicima na sve tritisućnjake koji su nas okruživali. U grupi najmlađi član sa svega pet godina, koji je bio ujedno i prvi asistent glavnog vodiča bio je Jan Božić, dok je najstariji imao sedamdeset i neku godinu. Planinari su se vratili kući sa stotinama fotografija i prepuni nezaboravnih dojmova. Dogodine ćemo ponovo u Dolomite na neku drugu destinaciju, a kako je bilo ove prosudite po fotografijama.

Nekoliko fotografija pogledajte na ovom linku

Boris Božić / PodUčkun.net
Foto: Brumnjak Mirjana, Ratomir Raukar i Marija Horaček

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net