FOTO: Planinarsko društvo Opatija na pohodu u središnjem dijelu Samoborskog gorja

ostrc_izlet_planinarsko_drustvo_opatija

Krajem prošlog mjeseca, vesela družina od 47 planinara krenula je put Samobora odnosno mjesta Rude gdje je polazišna točka uspona. Njihove dojmove i reportažu s pohoda, koju potpisuju Dolores Mance i Mišel Kinkela pročitajte u nastavku teksta, a fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Opatija – Nedjeljno ustajanje u 6 ujutro, za opatijske planinare je nagrada za sva noćna i ponoćna ustajanja koja su obavezna na putovanjima do Slovenije, a da ne govorim dalje. Tako je, naime, počeo planinarski izlet na 752 m visok vrh Oštrc u središnjem dijelu Samoborskog gorja. Zašto Oštrc? Prvi zabilježeni uspon, 17. svibnja 1875. hrvatskih planinara u organizaciji tada Hrvatskog planinarskog društva je bio upravo uspon na Oštrc.

ostrc_izlet_planinarsko_drustvo_opatija_1

Vesela družina od 47 planinara krenula je put Samobora odnosno mjesta Rude gdje je polazišna točka uspona. Kako je pun autobus planinara izazov i za veće planinarske vodiče, tako sam za malu pomoć pri vođenju pozvao PD Japetić iz Samobora. Javio se i ponudio pomoć, na naše čuđenje predsjednik izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza g. Vladimir Novak. Pokupili smo ekipu pomoćnih vodiča iz PD Japetić u Samoboru i krenuli put Ruda. Rude su lijepo planinsko mjesto smješteno u usjeku planina i poznato po rudarstvu, od kojeg je ostalo samo rudarsko okno, pretvoreno u muzej.

ostrc_izlet_planinarsko_drustvo_opatija_2

Uspon na vrh je relativno kratak, ali ne za podcijeniti. Do doma Željezničar, udaljenog 5 minuta od vrha, trebalo nam je 1h 15min. Sam vrh je šumovit, a kako nas je magla pratila od Bosiljeva nismo imali sreće s pogledom. Nakon odmora, put nas je odveo do Sudnikova doma koji je na pola puta do mjesta Smerovišća i Šojićeve planinarske kuće gdje nas je čekao autobus. Kako smo odradili sve po planu, ostalo nam je vremena za posjet Samoboru i degustaciju poznatih samoborskih kremšniti. Ekipa je bila bezbrižna i vesela. Zadovoljstvo je voditi ove ljude, ne samo na ovaj već i bilo koji drugi izlet.

Zahvaljujem se g. Vladimiru Novaku i ekipi iz Samobora koja nas je stručno i strpljivo dovela do cilja našeg izleta. Posebno pozdravljam i pohvaljujem petogodišnjeg Lovru Perana koji je prvi puta bio sa nama i bio pravo osvježenje.

Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Dolores Mance i Mišel Kinkela / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net