FOTO: Planinarsko društvo Opatija proslavilo 62. rođendan @ Villa Antonio

Osnivačka je skupština ovog planinarskog društva održana 11. prosinca 1950 godine., a danas broji 250 članova. Nedavnoj je prezentaciji prisustvovalo stotinjak članova i prijatelja društva.

Opatija – Veliku dvoranu Ville Antonio ispunili su članovi Planinarskog društva Opatija na nedavnoj prezentaciji rada ovog društva, koja je organizirana povodom obilježavanja 62 godine od osnutka društva, te Međunarodnog dana planina. Planinarstvo je jedna od najstarijih sportskih disciplina na liburnijskom području, a sadašnje PD Opatija osnovano je 11. prosinca 1950., a danas broji 250 članova. Nedavnoj je prezentaciji rada društva u 2012. godini prisustvovalo stotinjak članova i prijatelja ove institucije.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Damira Barića i kratke najave programa član Izvršnog odbora Mišel Kinkela prikazao je fotografije s izleta u kojima je Društvo sudjelovalo. Osim tradicionalnih pohoda, kao što je zimski uspon na slovenski Snežnik u ožujku ili vrh Visočicu na Velebitu u srpnju, članovi su posjetili Skitaču, Skrad, Bitoraj, Žbevnicu, vrhove pojedinih dalmatinskih otoka te niz drugih zanimljivih lokacija. Organiziran je i velik broj izleta u inozemstvo: izlet u dolinu Glinščice u susjednoj Italiji, vrh Watzmann u Njemačkoj, zatim vrhove Triglav, Škrlaticu, Razor i Mangart u slovenskim te Montaž u talijanskim Julijskim Alpama, izlet na Golicu u Karavankama i Storžič u Kamniško-savinjskim Alpama, zimski uspon na Slivnicu i Slavnik u Sloveniji i dr. Posebno treba izdvojiti zimske uspone na Triglav i Jalovec te uspon na Monte Antelao (3264 m) u Dolomitima.

– Na poziv planinarske sekcije prijateljskoga Slovenskog doma Kulturno-prosvetnog društva ”Bazovica” Društvo je sudjelovalo i u njihovu zanimljivom projektu ”Planinarska trilogija”, organiziranom povodom Dana državnosti. Tri skupine hrvatskih i slovenskih planinara istovremeno su se popele na najviši vrh Slovenije Triglav, najviši vrh Hrvatske Sinjal (Dinara) te na najviši vrh Kvarnera Vojak (Učka). Vrhove su dostigli otprilike u isto vrijeme, nakon čega su među sobom uspostavili telefonsku liniju i na taj način povezali dvije države. U projektu je sudjelovalo ukupno 130 planinara iz 13 planinarskih društava Hrvatske i Slovenije. Najmlađi su sudionici uspona na Triglav bili upravo članovi iz opatijskog PD-a (12 i 13 godina), kazao nam je član IO Društva Tomislav Dijan.

Na kraju je predsjednik Damir Barić podijelio zahvalnice suradnicima PD-a ”Opatija” koji su pomogli u realizaciji pojedinih projekata, a prezentacija je završila prigodnim predblagdanskim druženjem uz domaće kolače koje su izradili sami članovi.

[nggallery id=526]

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!