FOTO: Počeo Liburnia Film Festival – Opatija do petka postaje središte hrvatskog dokumentarnog filma

Do kraja tjedna prikazat će se ukupno 24 dokumentarna filma nastala tijekom proteklih godinu dana u hrvatskoj (ko)produkciji, od čega će ih 18 konukrirati za festivalske nagrade. Fotogaleriju s otvorenja pogledajte na ovom linku

Opatija – Projekcijom dokumentarnog filma „Chriss The Swiss“ sinoć je na Maloj sceni Ljetne pozornice započelo 16. izdanje Liburnia Film Festivala, centralne smotre hrvatskog dokumentarnog filma, na kojoj će se do petka, 24. kolovoza, prikazati 24 dokumentarca nastala tijekom proteklih godinu dana u hrvatskoj (ko)produkciji.

Govoreći na otvorenju festivala što se ove godine održava pod motom „Gledaj glasno!“, direktor i selektor LFF-a Oliver Sertić kazao je kako je ta manifestacija u svojih 16 godina značajno napredovala, stvorila profesionalnu ekipu u koju je uključeno 60 ljudi, među kojima i 17 volontera, a kako sve postižu s jako malim sredstivma koja su ove godine dodatno smanjena za 80 tisuća kuna u odnosu na lanjsko izdanje.

– Međutim, nismo dozvolili da to utječe na našu kvalitetu. Projekcije su sjajne, filmovi odlični i ja bih rekao da je ovo jedna od boljih dokumentarnih godina za hrvatski film, rekao je Sertić, dok je izvršna direktorica festivala Jelena Androić dodala kako je LFF u proteklih petnaest godina odgojio publiku koja sa zanimanjem prati hrvatske dokumentarce i koja zna da je domaći dokumentarni film kvalitetan.

Animirano-dokumentarni film Anje Komfel, švicarsko-hrvatsko-njemačko-finska koprodukcija „Chris the Swiss“ bavi se ubojstvom švicarskog novinara Christiana Würtenberga 1991. godine u Slavoniji, a uz njega su u prvom filmskom bloku predstavljene i dvije svjetske premijere – „Meso“ Elvisa Lenića tematizira narodnu traiciju svinjokolje, a „Neželjeni stanar“ Nike Obučine bivšeg djelatnika tvornice Kamensko koji se bori kako bi zadržao svoj društveni stan.

U drugom dijelu večeri prikazana su još dva kraća dokumentarca. Leon Rizmaul zanimljivo se poigrao s HRT-ovom arhivom u filmu “Zarobljeni u stroju”, a Arijana Lekić- Fridrih u “Ispočetka” pratila je Jadranku Kosor u samostalnoj izbornoj kampanji 2015. godine.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!