FOTO: Podignuta pusna bandijera – počelo pusno ludilo @ Mošćenice

podizanje_pust_pusna_bandijera_moscenice_2014

Po užance, u ime općine ključ je u ruke Marina Krnetića, predao zamjenik načelnika Riccardo Staraj te ‘predao’ vlast pusnim ljudima, od kojih nekolicina nije odoljela zovu – pa je za ovu priliku došla maškarana. Foto-galeriju pogledajte u nastavku teksta…

Mošćenice – Najmanja liburnijska općina – Mošćenička Draga, ove godine zakoračila je u ‘peto godišnje doba’ istog dana kad i mještani Žejana. Naime, jučer, u kasnim poslijepodnevnim satima, usred srednjovjekovnog gradića Mošćenica, zavijorila se pusna bandijera, označivši da je “peto godišnje doba”, odnosno Pust u ‘Audiu’, stigao i u Dragu.

Predaja ključa Gobotu...

Predaja ključa Gobotu…

Uz sudjelovanje stotinjak mještana, kuhano vino, fritule te veseli štimung u izvedbi Dejana Jedretića, Josipa Rubinića i Davida Uhača, započela je tradicionalna karnevalska priča, koja traje već četiri desetljeća, i koja će se (privremeno) završiti, lansiranjem “Gobota”, odnosno draškog pusta, na Mjesec.

Po užance, u ime općine ključ je u ruke Marina Krnetića, predao zamjenik načelnika Riccardo Staraj te ‘ustupio’ vlast pusnim ljudima, od kojih nekolicina nije odoljela zovu – pa je za ovu priliku došla maškarana. Tako je privremenim načelnikom sinoć postao upravo najdugovječniji svjetski “astronaut” i jedini “živi pust” na svijetu – Marino Krnetić, koji svoju ulogu “Gobota” utjelovljuje gotovo 40 godina.

– Lepo je aš volin tu tradiciju, i ja i si ki delaju na ten. A i posebno je, aš mi va Drage vavek smo malo “čudneji” od drugeh. Za ča će me ovo leto osudit? Ne znam, nisan još dobil presudu, al branit ću se ča boje buden umel, kazao je popularni Gobo i zaključio motom draškog karnevala – “dok je Pusta, situacija ni gusta”!

Početak pusta iskorišten je za prezentaciju nove bandjere te najavu izložbe starih fotografija s maškaranih tanci i povorki koja bi se trebala održati zadnju pusnu šetimanu u Mošćenicama.

Foto-galeriju pogledajte na ovom linku

Pusne bandijere kroz povijest... Nova bandijera (skroz lijevo), prva bandijera (desno)...

Pusne bandijere kroz povijest… Nova bandijera (skroz lijevo), prva bandijera (desno)…

I. Mellor / PodUčkun.net
Foto: Doris Rubinić, Damjan Dražul

error: Content is protected !!