FOTO: Pohod Brežanskeh zvončari Frančićen, uspješno održana ‘zvončarska prova’ pul Princip @ Matulji

pohod_brezanskeh_zvoncari_francicen_2016_2

Veliki broj zvončara uz pratnju muzike i maškara napravio je tradicionalni đir od Bregi do Frančić i nazad.

pohod_brezanskeh_zvoncari_francicen_2016

Matulji – Međusobni prijateljski susret, na Pusni četrtak, odradili su Brežanski zvončari zajedno s prijateljima z Frančić. Veliki broj zvončara uz pratnju muzike i maškara napravio je tradicionalni đir od Bregi do Frančić i nazad, a mnogobrojni mještani dočekivali su ih te ugošćavali na uobičajenim štacijama.

U poslijepodnevnim satima održana je ”zvončarska prova”, odnosno neformalno druženje čija je specifičnost da na njemu ne sudjeluju samo članovi jedne zvončarske skupine, nego pojedinci iz različitih grupa – najviše iz Mučićevih zvončari i Zvončarske skupine Vlahov Breg – Korensko – kojima se priključuju zvončari s područja Mjesnoga odbora Principi.

pohod_brezanskeh_zvoncari_francicen_2016_1

– Svake godine jedno od pet sela – Principi, Mavrići, Franići, Obadi i Brajani – je domaćin, iz njega se kreće u povorku po ostalim selima, i u njemu se završava, nakon čega se nastavlja fešta uz muziku, hranu i pijaču. Sve to pokrenuto je kao masovno druženje 1996. godine, ali ima svoje korijene i ranije, kada su zvončari iz jednog sela išli u drugo, a ovi drugi uzvraćali posjete, objasnio nam je jedan od organizatora ovog događanja.

Veliku fotogaleriju pohoda Brežanskeh zvončari Frančićen pogledajte na ovom linku

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!