FOTO: Polaganjem vijenaca i svečanšću u UP Juraj Šporer obilježen Dan oslobođenja @ Opatija

obiljezavanje_70_godisnjice_oslobodenja_opatije_2015_juraj_sporer

Gradski čelnici i predsjednik UABA Mandić bili su u konobi Istranka domaćini na ručku i prigodnom domjenku dvanaestero članova opatijske udruge antifašista koji su bili sudionici ili svjedoci događanja u Drugom svjetskom ratu. Fotogaleriju s obilježavanja pogledajte na ovom linku

obiljezavanje_70_godisnjice_oslobodenja_opatije_2015_juraj_sporer_2

Opatija – Sedamdeseta obljetnica oslobođenja Opatije i sedmodnevni program obilježavanja ovog visokog jubileja koji je započeo sredinom prošlog tjedna jučer je zaključeno velikim svečanim skupom u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

Tako je ovo događanje napravilo ”puni krug” i nakon niza aktivnosti u Mošćeničkoj Dragi, Lovranu, Veprincu i Opatiji, vratilo se na sam početak na kojem je manifestacija i otvorena. Uz predstavnike grada i antifašističkih udruga, skupu je prisustvovao i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

Uz ovu završnu svečanost, čitav jučerašnji dan protekao je u znaku obljetnice Dana oslobođenja Opatije, pa je tako u jutarnjim satima gradska delegacija u kojoj su se nalazili i zamjenici gradonačelnika Marina Gašparić i Fernando Kirigin, predstavnici UABA Opatija, na čelu s predsjednikom Olegom Mandićem, brojni članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te roditelja poginulih branitelja s liburnijskog područja, položila vijence kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Opatiji, kod spomenika na groblju Opatija, kod Centralnog križa na opatijskom groblju, te kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Voloskom.

obiljezavanje_70_godisnjice_oslobodenja_opatije_2015_polaganje_svijeca

Cvijećem, paljenjem svijeća i minutama šutnje odana je počast žrtvama što su položili svoje živote boreći se za slobodu i ljudske vrijednosti u Drugom svjetskom ratu.

Gradski čelnici i predsjednik UABA Mandić bili su u konobi Istranka domaćini na ručku i prigodnom domjenku dvanaestero članova opatijske udruge antifašista koji su bili sudionici ili svjedoci događanja u Drugom svjetskom ratu. Kako je tom prigodom istaknuo Mandić, bilo je pozvano još 11 osoba, ali zbog odmakle dobi nisu bili u mogućnosti da se odazovu pozivu te će biti posjećeni kod kuće ovih dana sa prigodnim ceremonijalom. Uz prigodne riječi domaćina, dva je sata proteklo u prepričavanju događaja iz tih povijesnih vremena uz radost i zadovoljstvo svih prisutnih.

Fotogaleriju s obilježavanja pogledajte na ovom linku

obiljezavanje_70_godisnjice_oslobodenja_opatije_2015_juraj_sporer_1

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!