FOTO Polaganjem vijenca u more započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Središnja je svečanost tradicionalni mimohod u čast pobjede središtem Opatije, od hotela Ambasador do Slatine, koji počinje sutra u 20 sati.

Opatija – Polaganjem vijenca u more te prigodnim sjećanjem danas je počelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

– Pred 20 godina na opatijskom je mulu spontano započela tradicija polaganja vijenaca u more, prvo u čast pokojnog branitelja Borisa Čudine koji je i sam bio ribar, a kasnije se ta tradicija pretvorila u organizirani dio obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti za sve poginule branitelje koji su bili ribari, pomorci i živjeli za more, rekao nam je Duško Jeličić-Dule, član UDVDR-a koji je položio vijenac zajedno s kćerkom preminulog branitelja Vladimira Lelasa.

Program obilježavanja nastavlja se sutra, a sam blagdan, u 9 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja kod vile Antonio, u 9,30 kod centralnog križa groblja Opatija, u 10 sati kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja Volosko, nakon čega će članovi udruga posjetiti i sva posljednja počivališta pojedinih hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu.

– Središnja je svečanost tradicionalni mimohod u čast pobjede središtem Opatije, od hotela Ambasador do Slatine, koji počinje u 20,00 sati. U mimohodu sudjeluje Zastavni vod, časnici i dočasnici HV-a, čelnici liburnijskih jedinica lokalne samouprave, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz čitave županije, predstavnici policije, vatrogasaca i lovaca, Crvenog križa, Opatijske mažoretkinje i Puhački orkestar Lovran te građani, rekao je Marko Lovretić.

Druženje sudionika mimohoda nastavlja se u opatijskoj Boćariji, uz prigodan glazbeni program. Opatijski UDVDR najavio je i odlazak u Liku 28. rujna na mjesta pogibije opatijskih branitelja na kojem će im se pridružiti i gimnazijalci opatijskog GEK-a, u sklopu nastave povijesti.

Naši Opatijci su se u velikom broju odazvali kada je to bilo najpotrebnije, u obrani domovine. Više od 90 posto naših sugrađana s tadašnjeg popisa vojnih obveznika sudjelovalo je Domovinskom ratu i to je činjenica kojom se s pravom hvalimo. Poznato je i da je upravo među građanima naše županije zabilježen jedan od najvećih odaziva u obrani domovine tijekom Domovinskog rata. No, nažalost nisu se svi branitelji vratili svojim obiteljima. S područja Liburnije njih je čak šesnaest dalo svoje živote u obrani Hrvatske, od toga 11 Opatijaca. Upravo zahvaljujući njihovoj žrtvi mi danas živimo u slobodnoj domovini.

Polaganjem Vijenca U More Započelo Obilježavanje Dana Pobjede I Domovinske Zahvalnosti I Dana Hrvatskih Branitelja

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!