FOTO Poziv na sudjelovanje u Zelenoj čistki – World Cleanup Day-u upućen volonterima diljem Hrvatske @ Rijeka

World Cleanup Day započinje 15. rujna 2018. godine u 10 sati u Novom Zelandu, a s izlaskom Sunca u svakoj vremenskoj zoni volonteri će prenositi zeleni val u svojim zemljama. Akcija će obuhvatiti sve 24 vremenske zone i završiti 36 sati kasnije na Havajima. Nekoliko fotografija s Korza pogledajte na ovom linku

Rijeka – Akciju Zelena čistka jučer su na riječkom Korzu najavili članovi Žmerga te su ujedno iskoristili priliku i pozvali volontere da im se pridruže 15. rujna u sklopu World Cleanup Day-a (Svjetskog dana čišćenja).

– Zajednička globalna akcija čišćenja pod nazivom World Cleanup Day, 15. rujna okupit će volontere 150 zemalja svijeta, koji će u jednom danu pokazati u kakvom svijetu žele živjeti. Hrvatska je dio globalne priče i ovoj fenomenalnoj inicijativi će se pridružiti putem Zelene čistke, a kako bi zajedno, aktivnim pristupom rješavanja problema, pridonijeli čišćem svijetu, ove godine pod motom Očistimo Hrvatsku, očistimo svijet! Cilj akcije je okupiti 5% ukupnog svjetskog stanovništva u akcije čišćenja divljih odlagališta otpada te tako utjecati na podizanje svijesti građana o problemu neodgovornog odnosa prema otpadu. Najprljavija karta na svijetu dovoljno govori o problemu s kojim se suočavamo pa World CleanUp Day podržava i Siim Kiisler, predsjednik Skupštine Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEA), koji je pozvao sve zemlje svijeta na sudjelovanje u ovoj akciji. Zelena čistka je dugogodišnja, vrlo uspješna nacionalna kampanja koja ima za cilj podizanje svijesti građana Hrvatske o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a kulminacija kampanje je akcija čišćenja divljih odlagališta, koja će se održati već sedmu godinu za redom. Dosadašnjih šest akcija okupilo je 307 058 volontera iz svih krajeva Lijepe naše, no ova je godina uistinu posebna. Trebamo pokazati sebi, ali i svijetu, koliko volimo svoju zemlju. Već 18. rujna 2018. rezultati akcije bit će predstavljeni od strane estonske predsjednice na konferenciji UN-a u New Yorku. Zemlje u okruženju imaju izuzetno jake timove i predane volontere pa vjerujemo da će nas i to potaknuti na zajedništvo i sudjelovanje u akciji čišćenja divljih odlagališta, rekla je Helena Traub, voditeljica kampanje.

Prijave za volontere, organizacije, škole i jedinice lokalne samouprave kao i kontakti lokalnih koordinatora nalaze se na mrežnoj stranici akcije.

– Prijave se zahuktavaju i prema dosadašnjima već sada znamo da je akcija nacionalnog karaktera budući da su planiranim akcijama pokrivene sve županije. Pozovite prijatelje, susjede, zabavimo se i učinimo nešto zajedno, rekao je voditelj logistike Ivan Saftić, uz napomenu da pozivaju sve građane, udruge, institucije, jedinice lokalne samouprave, škole, ronioce, planinare, izviđače da se pridruže zelenom valu koji će 15. rujna 2018. promijeniti planet na kojem živimo.

Nekoliko fotografija s Korza pogledajte na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!