FOTO: Predavanje o freskama crkve Sv. Jurja – Srednjovjekovno remekdjelo oslikale ruke više autora @ Lovran

predavanje_freske_zidne_slike_lovran_2016

Veličinu, očuvanost i prvenstveno, iznimnu umjetničku kvalitetu tog kasnogotičkog ciklusa zarana su prepoznali prvi istraživači i konzervatori poput Ive Perčić i Branka Fučića. Fotogaleriju s predavanja te interijera lovranske crkve možete pogledati na ovom linku

freske_crkva_sv_jurja_2015_lovran_2

Lovran – Predavanje o freskama koje krase zidove crkve Sv. Jurja u Lovranu privuklo je velik broj zainteresiranih građana u Galeriju Laurus u kojoj su jučer Željko Bistrović iz Konzervatorskog odjela u Rijeci i Kristina Krulić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda govorili o povijesno-umjetničkom značaju ovog ”slikarskog remekdjela”, ali i restauratorskim intervencijama provedenim na tom kulturnom dobru.

Otkriveni su i neki zanimljivi detalji o zidnim slikama u župnoj crkvi sv. Jurja u Lovranu, koje su otkrivene početkom druge polovine 20. stoljeća. Veličinu, očuvanost i prvenstveno, iznimnu umjetničku kvalitetu tog kasnogotičkog ciklusa zarana su prepoznali prvi istraživači i konzervatori poput Ive Perčić i Branka Fučića.

Lovranske je slike Fučić pribrojio radu najpoznatije istarske radionice fresaka, one majstora Vincenta iz Kastva.
Uočio je dvije slikarske ruke koje su izvele ovaj ciklus, tzv. Majstora Plesa mrtvaca i Šarenog majstora. Danas se pak pod imenom potonjeg slikara mogu razlučiti dvije osobe, kvalitetniji lovranski Majstor mučeništva Sv. Jurja i njegov rustičniji učenik čija djela nalazimo u Oprtlju i Dvigradu.

predavanje_freske_zidne_slike_lovran_2016_1

Predavači su istaknuli da se zidne slike u svetištu lovranske crkve slikarskom kvalitetom i osebujnim ikonografskim sadržajem uklapaju u širi kulturni krug subalpskog likovnog izričaja kojemu su pripadali kasnosrednjovjekovna Istra i Kras. Ikonografska, odnosno sadržajna je posebnost oslika njihov osmišljeni topološki sustav u kojemu se uz ciklus mučeništva gradskog sveca zaštitnika, sv. Jurja, prožimaju mariološke i euharistijske teme. Kompleksnost umjetničkog i sadržajnog zadatka daje naslutiti kako je narudžba slika povezana uz više društvene slojeve lokalnog plemstva čiji naslikani grbovi ukrašavaju zaglavne kamene svoda.

Prema predstavljenim informacijama, svetište je crkve po otkriću zidnih slika doživjelo veće restauratorske intervencije izvedene u okvirima tadašnjih mogućnosti, dostupnih tehnologija i materijala. No, nakon više od pola stoljeća, stanje očuvanosti nije bilo primjereno značaju i kvaliteti lovranskih fresaka. Stoga se započelo s konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i radovima s ciljem obnove cjelokupnog zidnog oslika i svetišta.

– Interdisciplinarnim pristupom kod recentnih istraživanja i zahvata nastoje se valorizirati svi napori u reintegraciji zidnog oslika u cilju donošenja zajedničkog konzervatorskog stava o završnoj prezentaciji. Utvrđivanju precizne dijagnoze stanja zidnog oslika i određivanje daljnjih metoda konzervatorsko-restauratorskog postupka temeljeni su na precizno izrađenoj dokumentaciji, laboratorijskim ispitivanjima pigmenata, veziva, soli i mikroorganizama te na istraživačkom radu in situ, poput proba čišćenja i predkonsolidacije, istaknuto je na predavanju.

Impresije s jučerašnjeg predavanja provjerite u našoj velikoj foto-galeriji.

predavanje_freske_zidne_slike_lovran_2016_2

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!