FOTO: Predstava Ne igraj na Engleze napunila gledalište na otvorenju jesenske kazališne sezone @ Opatija

ne_igraj_na_engleze (1)

Izrazito duhovit Đurđevićev tekst u vrlo dinamičnoj izvedbi trojice velemajstora kazališnih dasaka Hrvoja Kečkeša, Borka Perića i Tarika Filipovića ne daje mjesta predahu publici. Veliku fotogaleriju s predstave pogledajte na ovom linku

Opatija – Do posljednjeg mjesta ispunjeno gledalište dvorane opatijskog hotela Adriatic pogledalo je urnebesnu epizodu iz svakodnevnice trojice strastvenih ovisnika o sportskom klađenju u predstavi Vladimira Đurđevića ”Ne igraj na Engleze”.

ne_igraj_na_engleze (2)

Gotovo 550 gledatelja tijekom predstave Satiričkog kazališta Kerempuh duge osamdesetak minuta, praktički u realnom vremenu pratilo je sudbinu tri glavna protagonista, ”sublimiranu” u samo jednoj nogometnoj utakmici. Paun, Bule i Piksi, prijatelji iz djetinjstva u svojim srednjim tridesetima, sitni su muljatori koji će učiniti sve kako bi neometano uživali u svojoj strasti – praćenju sportskih rezultata s uplaćenim kladioničarskim ticketom u ruci.

Izrazito duhovit Đurđevićev tekst u vrlo dinamičnoj izvedbi trojice velemajstora kazališnih dasaka Hrvoja Kečkeša, Borka Perića i Tarika Filipovića ne daje mjesta predahu publici: u jednom činu, na jednoj lokaciji u jednoj kratkoj vremenskoj točki toliko je obrata, koliko je i postignutih golova na utakmici, jer svaki se od trojice naših antijunaka kladio na različit ishod utakmice. Dramaturški je ova okolnost idealna jer kako se jednom liku smrkne, tako drugom svane. Krajnji rezultat utakmice 3-3 sugerira da je bilo mnogih potonulih pa uskrslih pa na kraju potopljenih lađa. Grandiozno utjelovljenje emocija i preobrazba iz očaja u euforiju ili iz euforije u očaj u milisekundi, lajtmotiv je na kojem briljiraju sva trojica glumaca.

ne_igraj_na_engleze (3)

Kroz vješto seciranu psihu ovisnika, dvostruka mjerila ovisna o statusu ticketa, praznovjerje, dijaloge, sukobe, podbadanja, preuveličana dramatiziranja, saznajemo i životne probleme likova koji su opet usko vezani i direktna su posljedica gliba u kocki. Laganje svojoj boljoj polovici o rehabilitaciji koja to ustvari nije, neugodnost i strah od kamatara, ulaganje tuđeg novca u kladiteljski listić, neutemeljena samouvjerenost i optimizam u krajnji ishod, svakodnevnica su i elementi u životu svakog kladioničara koji su redateljski vjerno prikazani u ovoj predstavi, dok kontrast dinamike radnje i statike slike teleteksta sa sportskim rezultatima koja je pokretač cijele te radnje, koliko je impresivan, toliko je i vrhunac apsurda.

Svjedočili smo još jednom sjajnom početku kazališne sezone Festivala Opatija koja se nastavlja već danas (petak 9. listopad) trodnevnim obilježavanjem Dječjeg tjedna. Veliku fotogaleriju s predstave pogledajte na ovom linku

Aleksandar Monar / Festival Opatija / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!