FOTO: Predstavljena knjiga „7 putovanja – terapeutske priče za djecu“ @ Matulji

Uz autorski dvojac – Petru Kapović Vidmar i Maura Lacovicha, na prezentaciji knjige sudjelovali su i autori priča Leon Vidmar i Sara Dorčić iz Rijeke, te Hannah, Chiara i Mateo Lenžer iz Matulja. Nekoliko fotografija pogledajte u nastavku teksta…

Matulji – Knjiga „7 putovanja – terapeutske priče za djecu“ u izdanju riječke izdavačke kuće Uliks predstavljena je krajem prošlog tjedna u matuljskoj općinskoj vijećnici pred velikim brojem zainteresirane djece, ali i roditelja. Autorski dvojac, Petra Kapović Vidmar i Mauro Lacovich, predstavili su objavljene terapeutske priče namijenjene djeci, roditeljima i stručnjacima koji rade s djecom. Miro Božić, urednik izdavačke kuće Uliks, nazočnima je ukratko prenio tijek procesa izdavanja ove knjige, čiji su važan dio bili i šestoro djece kao ilustratori objavljenih priča te Ivo Matošić, ilustrator naslovnice.

Među malim ilustratorima priča u knjizi bili su prisutni Leon Vidmar i Sara Dorčić iz Rijeke, te Hannah, Chiara i Mateo Lenžer iz Matulja. Ovom prigodom, u pratnji učiteljice Dunje Krnjatić, učenici 3.b razreda OŠ dr. Andrija Mohorovičić podržali su svoje prijatelje iz razreda te aktivno sudjelovali kao moderatori. Ozbiljno shvativši svoju ulogu te odlično pripremljeni vodili su predstavljanje postavljajući pitanja autorima o pričama, knjizi, njihovom radu i životu te mnoga druga pitanja na koja ih je potaklo čitanje nekih od priča iz knjige “7 putovanja” s učiteljicom u razredu.
Publika je tako imala priliku saznati da terapeutska priča, osobito ona personalizirana, može uvelike pomoći djetetu u savladavanju teških situacija ili nošenju s osjećajima, no ne mora biti nužno vezana uz neki specifičan problem, već može služiti i samo opuštanju i zabavi, te da jedna priča može biti doživljena na različite načine od različite djece.

Razlog tome leži u metaforičkom izričaju koji je podložan subjektivnom doživljaju, pa će svatko pažnju usmjeriti na dio priče koji njemu može pomoći. Upravo su zato autori naglasili da roditelji ne bi trebali nametati svoje razumijevanje neke priče, već uvažiti i slijediti djetetov doživljaj iste. Razgovarali su i o prednosti pričanja priče djeci pred čitanjem naglas te objasnili su da je priča uvijek ima bolji efekt kad je pričaju li prepričavaju, umjesto da je čitaju i uključuju automatski proces što dozvoljava da se misli usmjere drugamo, te je tako interakcija s djetetom smanjena, a to ono osjeti.

Autori su pridobili svu pažnju velike i male publike, odgovarali na pitanja i postavljali svoja te ohrabrili sve prisutne, na smišljanje i pisanje priča, objasnivši da je to vještina kao i svaka druga te se bez prakse i vježbanja ne može razviti.

Na pitanje kako pisanje terapeutskih priča djeluje na samog autora, oboje su istaknuli da ih svaka napisana priča obogaćuje kao osobe, ali ima i iscjeljujući efekt na njih same. Također su priznali da ponekad pisanje personalizirane priče nije lako, jer za to treba ući u svijet onoga za koga se priča piše, a tu nerijetko ima emocija koje i sami proživljavaju dok pišu.

Susret je protekao u ugodnom i opuštenom ozračju a prostor vijećnice krasile su ilustracije priče “Roza” za koje su se pobrinuli učenici 3.b te mirisi domaćih slastica koje su s pažnjom pripremile njihove obitelji.

O autorima:
MAURO LACOVICH
, prof.,dipl. psiholog, psihoterapeut. Autor je i knjige „Ima jedna priča…“ koja se sastoji od dijaloga psihoterapeuta i klijentice, a u kojem terapeut koristi priče umjesto izravnih odgovora i savjeta potičući tako čitatelja da sam nađe odgovore na svakodnevna životna pitanja. Smislio je mnoge terapeutske priča za djecu i odrasle koje su puštene u svijet da same žive, a inspiracije za iste traži lutajući mističnim putevima legendi i ljudskog sjećanja. Kao psihoterapeut redovito koristi priče u svom radu, a pogotovo u kontekstu hipnoterapije. Redovito održava radionice terapeutskih priča namijenjene stručnjacima i roditeljima. Zaposlen je u Udruzi Terra u Rijeci. U slobodno vrijeme uči svirati klavir, piše priče, eksperimentira u kuhinji, trenira Tai chi, vježba yogu i Qi Gong. Web-stranica: www.kibernaut.com.

PETRA KAPOVIĆ VIDMAR, učiteljica. Zahvaljujući odabranom pozivu, djeci koju podučava i odgaja, poticaju i podršci obitelji, kolega i prijatelja, počela je pisati priče. Završila je Program cjeloživotnog učenja “Priča koja pomaže po Lessac metodi za inkluzivne zajednice” pri Učiteljskom fakultetu u Rijeci, gdje je upoznala Maura Lacovicha. Moć priča uspješno primjenjuje u odgoju i druženju s djecom. Prva terapeutska priča koju je napisala bila je “Konjic Stražar”, za svoga sina. Svoju priču “Šalice” prvi put objavljuje na hrvatskom u ovoj knjizi, a prevedenu na engleski objavila ju je Susan Perrow, australska spisateljica na svojoj web-stranici. Zaposlena u OŠ Nikola Tesla u Rijeci. Slobodne trenutke najradije provodi s prijateljima i obitelji, najčešće sa svojom djecom.

J. L. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!