FOTO Predstavljena knjiga Berislava Valušeka „Arhitekt Carl Seidl – Opus na Opatijskoj rivijeri“

— Carl Seidl je na opatijskom području bio urbana legenda. Svi su čuli za njega, svi su znali da je postojao, da je gradio na ovom području, ali ne znaju mnogo o svim njegovim radovima te smo ga ovom monografijom uspjeli svesti u okvire, i to vrlo široke okvire, u koje on spada, kazao je Berislav Valušek.

Opatija – Monografija dr. sc. Berislava Valušeka „Arhitekt Carl Seidl – Opus na Opatijskoj rivijeri“ promovirana je sinoć u Centru Gervais.

Knjigu su, uz autora, predstavili urednica dr. sc. Katarina Horvat-Levaj, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, recenzent dr. sc. Marijan Bradanović, predstojnik Katedre za istraživanje i zaštitu kulturne baštine na Filozofskom fakultetu u Rijeci, fotograf Damir Fabijanić i likovni urednik Franjo Kiš Skup, a čestitke je uputio i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, kojem je pripala čast da od autora primi i prvi potpisani primjerak novoizašle monografije. Izdavač knjige je ArTresor naklada iz Zagreba.

– Carl Seidl se u opatijsku arhitekturu uključuje svojim projektima 1885. godine. U rasponu od 48 godina ostvario je zaokruženi opus od 31 objekata koji obuhvaća vile, hotele, crkve, javne građevine, kupališne objekte i drugo. Život i djelo ovog iznimno talentiranog, a do sada nedovoljno poznatog arhitekta, Berislav Valušek tumači na preko 400 stranica teksta kroz sedam poglavlja i minuciozni katalog, praćenih arhivskim nacrtima i projektima te fotografijama Damira Fabijanića. Ocrtavši ukratko povijest Opatije, točnije njezine dvije povijesti, kao naselja uz benediktinsku opatiju i kao turističkoga grada, autor znalački analizira urbanizam i arhitekturu moderne Opatije. Bez toga razmatranja teško bi bilo do kraja shvatiti Seidlov doprinos urbanističko-arhitektonskoj artikulaciji ovoga prostora. No da bi se adekvatno moglo interpretirati djela ovog arhitekta rođenog u Češkoj, školovanog u Zürichu i Beču, te djelatnoga na širokim prostorima Austro-Ugarske Monarhije, bilo je potrebno prikazati i tadašnje umjetničko i kulturno središte ovoga prostora, a to je Beč. Suverenim i originalnim tumačenjem ne samo različitih strujanja u arhitekturi, kiparstvu i slikarstvu na prijelazu stoljeća nego i jednako tako briljantnom interpretacijom glazbe, književnosti, filozofije i psihologije, Valušek nas uvodi u osebujni senzibilitet metropole, označen kao koegzistencija, ukupnost i jedinstvo suprotnosti. Prepoznavši u Beču potrebu za pluralizmom duhovnih strujanja i za stapanjem različitih umjetnosti u jedinstveno djelo – Gesamtkunstwerk – autor će zrcaljenje identičnog mentaliteta pronaći i u Seidlovim arhitektonskim kreacijama. Od urbanističke preobrazbe Opatije do tipologije, stila i morfogeneze opatijskih vila i hotela, kroz Valušekove analize, čitaju se iste coincidentia oppositorum i ars combinatoria koje daju obilježje bečkoj umjetnosti, kazala je urednica monografije Katarina Horvat-Levaj.

Autor Berislav Valušek istaknuo je kako je na dan uoči promocije prije 83 godine preminuo Carl Seidl. Zahvalio je Gradu Opatiji te ostalim sponzorima koji su omogućili izdavanje ove vrijedne monografije.

– Carla Seidla moja generacija pamti još iz vrtićkih vremena, jer se vrtić tada nalazio u Seidlovoj vili Biedermann, koja je srušena 1968. godine i na njezinom mjestu izgrađen hotel Ambasador. Carl Seidl je na opatijskom području bio urbana legenda. Svi su čuli za njega, svi su znali da je postojao, da je gradio na ovom području, ali ne znaju mnogo o svim njegovim radovima te smo ga ovom monografijom uspjeli svesti u okvire, i to vrlo široke okvire, u koje on spada. Ne zna se da je on projektirao i sportski stadion koji se trebao protezati između zgrade Grada i vile Kremenšek, a koji nažalost nikada nije izgrađen. Napravio je dvije crkve i samostan, dvije upravne zgrade – suda i poglavarstva, dva hotela – Milenij i Sveti Jakov, kupališne kućice na Lipovici i Lovranu, tri grobnice i čak 14 vila, po kojima je i najpoznatiji. To je ukupno 31 projekt, a njegova je i vila Castelo u Medveji, dakle 32 projekta na Opatijskoj rivijeri, istaknuo je Valušek. Osvrnuo se i na pitanje je li Seidl Bečanin ili Opatijac, budući da u Beču nije stvarao. Kazao je da je ovom knjigom Seidl „pohrvaćen“ te ga se treba ponovno vratiti u Austriju, pa traže izdavača koji će izdati ovu monografiju na njemačkom jeziku. Na kraju je Berislav Valušek izrazio nadu kako će se neki od objekata koje je izgradio Seidl uskoro uspjeti i obnoviti, budući da je sve to dio turističke ponude Opatije.

 

error: Content is protected !!