FOTO: Predstavljena Zbirka oružja i vojne opreme – Predavanje održao Opatijac Damir Batistić @ Senj

damir batistic izlozba oruzje senj kula nehaj 2017 (4)

Događanje je održano povodom proslave Dana Grada Senja i blagdana sv. Jurja, ali i jubileja – 480. godišnjice dolaska uskoka u Senj. Nekoliko fotografija iz Senja pogledajte na ovom linku

damir batistic izlozba oruzje senj kula nehaj 2017 (2)

Senj – Veliki jubilej, 480. godišnjica dolaska uskoka u Senj, ujedno i prigoda proslave Dana Grada Senja i blagdana sv. Jurja, proslavljena je na kuli Nehaj otvorenjem izložbe i predstavljanjem kataloga ”Zbirka oružja i vojne opreme”.

Na predstavljanju je sudjelovao i Opatijac Damir Batistić, koji je uz Čestimira Komareka održao predavanje ”Oružje korišteno u Domovinskom ratu” uz prikaz eksponata i video prezentaciju. Batistić i Komarek članovi su Časničkog zbora PGŽ, ali i Hrvatskog društva kolekcionara militarije, kao i Neven Materlja koji je održao prezentaciju ”Oružje na motki”.

U sklopu događanja, Janko Jelinčić predstavio je katalog ”Zbirka oružja i vojne opreme”, a na kraju ovog zanimljivog događanja, u specifičnom ambijentu Kule Nehaj, izložbu ”Zbirka oružja i vojne opreme”, predstavila je Blaženka Ljubović, muzejska savjetnica.

Zbirka sadrži raznovrsno povijesno oružje unutar koje se nalaze vrijedni primjerci hladnog i vatrenog oružja i vojne opreme koji potječu iz vremena od 17. do 21. stoljeća. Tu se nalaze zanimljivi primjerci mletačkih mačeva (sciavona), austrijskih sablji, turskih jatagana te raznih pištolja.

damir batistic izlozba oruzje senj kula nehaj 2017 (3)

Značajan dio ove Zbirke čine puške i pištolji paljenja na kremen iz 18. stoljeća, paljenja na kapislu iz 19. stoljeća pa sve do automatskog oružja koje potječe iz 20. stoljeća. Budući da Senj nije mimoišlo zlo kao što je Prvi i Drugi svjetski rat u ovoj se zbirci nalazi veliki broj hladnog i vatrenog oružja iz tog vremena. Poseban dio Zbirke prikazuje skromno naoružanje i oprema kojom je još jednom ne samo Senj, već cijela Hrvatska krenula u Domovinski rat braniti svoju domovinu.

Nekoliko fotografija iz Senja pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!