FOTO: Premijera veselog i nostalgičnog, čakavskog mjuzikla ”Sušak, Sušak“

mjuzikl_susak_susak_hkd_na_susaku_cakavski

Kroz oštariju “smještenu do starog sušačkog kolodvora” prodefilirat će galerija likova čije priče povezuje glavni lik, barba Pave kojeg igra Mario Lipovšek Battifiaca. Nekoliko fotografija s generalne probe pogledajte na ovom linku

Rijeka – Premijera čakavskog mjuzikla Mensura Puhovaca i Olje Dešića ”Sušak, Sušak“ u režiji i koreografiji Edvina Liverića bit će održana u HKD-u na Sušaku, danas s početkom u 20 sati. Mjuzikl je nastao u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i Studija Maraton.

mjuzikl_susak_susak_hkd_na_susaku_cakavski_1

Riječ je o duhovitoj i raspjevanoj povijesti Sušaka, njegovih stanovnika, osvajača i osloboditelja što nas vraća u razdoblje od tridesetih do sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Kroz oštariju “smještenu do starog sušačkog kolodvora” prodefilirat će galerija likova čije priče povezuje glavni lik, barba Pave kojeg igra Mario Lipovšek Battifiaca. U ostalim se ulogama pojavljuju mlade pjevačke zvijezde Damir Kedžo i Katja Budimčić, članovi HNK Ivana pl Zajca: Olivera Baljak, Anton Plešić, Denis Brižić, Lucio Slama, Saša Matovina, Nenad Vukelić i Mensur Puhovac dok će ulogu Ivića u alternaciji tumačiti dječaci Frano Živković i Jura Džida koji će nastupiti na premijernoj izvedbi. Uz njih, u predstavi sudjeluju članovi zbora i orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca te band i pozadinski vokali Studija Maraton.

mjuzikl_susak_susak_hkd_na_susaku_cakavski_2

Kostimografiju potpisuje Manuela Paladin Šabanović, scenografiju Damir Šegota, svjetlo Dalibor Fugošić, suradnju na step plesu Elena Brumini dok je lektorica dr.sc. Silvana Vranić.

– Kada mi je prije osam godina Mensur Puhovac donio prve ideje teksta ovog našeg mjuzikla, razveselila me je pitkost i toplina koju je unio u priču kroz iznimno jednostavnu ali iskrenu životnu karakterizaciju njegovih likova. Nije dugo trebalo da posve spontano “iz rukava” nastane prvi song. Sve sam ih bez plana napisao u duhu pjesama o našem kraju kakve je nekad stvarao i pjevao legendarni Vjekoslav Knežević. Pokušao sam prizvati taj duh tople domaće pjesme, riječi su skladatelja i dirigenta Olje Dešića.

Redatelj i koreograf Edvin Liverić, također Riječanin kao uostalom i svi članovi autorske ekipe, pak ističe da je rado prihvatio ponudu za suradnju na ovom prekrasnom projektu te priznaje da su ga dok je preslušavao glazbu Olje Dešića preplavile emocije. ”Nadam se da će i publika uživati u prvom čakavskom mjuziklu i našem idiličnom viđenju nekih proteklih vremena.“
Reprizne izvedbe mjuzikla ‘’Sušak, Sušak“ zakazane su za 14. i 15. rujna te ponovno u listopadu.

Nekoliko fotografija s generalne probe pogledajte na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net