Prezentacija Ekomuzeja Vlaški puti i prikazivanje dokumentarnog filma Kontraband izazvao veliki interes publike @ Mošćenička Draga

Gorskim putevima preko Učke nosila se roba i preprodavala. ”Kontraband“ je bio opasan i težak „posao“. Bilo je i pucnjave, pa su prilikom krijumčarenja i bježanja pred „financom“ neki „kontrabandijeri“  i stradali.

Mošćenička Draga – Veliki interes obilježio je prezentaciju Ekomuzeja Vlaški puti i prikazivanje dokumentarnog filma Kontraband održanog prošlog ponedjeljka u Zgradi javne namjene.

”Kontraband“ ili krijumčarenje se odvijalo tridesetih godina prošlog stoljeća kada je za vrijeme talijanske vlasti proglašena „zona franca“ ili bescarinska zona u Kvarnerskoj provinciji. „Zona franca“ je obuhvaćala Rijeku, Opatiju, Ičiće, Iku, Lovran, Mošćeničku Dragu i Matulje i na tom je području roba široke potrošnje bila jeftinija nego u okolnom području pa je nastala prilika za način preživljavanja švercanjem robe iz bescarinske zone. Poznato je da su stanovnici Šušnjevice i okolice sa stanovništvom Mošćenišćine, Brsešćine i Lovranšćine u prošlosti bili u stalnom kontaktu, bilo da su mijenjali svoje poljoprivredne proizvode, bilo da su sklapali prijateljstva, a često i brakove, pa su i u „kontrabandu“ našli zajednički interes i međusobno si pomagali, što je publika imala prilike doznati i iz dokumentarnog filma Kontraband, čiji su autori Valter Stojšić i Viviana Brkarić. Intrigantnu priču o „kontrabandu“ – krijumčarenju donose kazivači od kojih se neki osobno prisjećaju vremena u kojem je lokalno stanovništvo u novonastaloj situaciji vidjelo priliku za način preživljavanja. Gorskim putevima preko Učke nosila se roba i preprodavala. ”Kontraband“ je bio opasan i težak „posao“. Bilo je i pucnjave, pa su prilikom krijumčarenja i bježanja pred „financom“ neki „kontrabandijeri“  i stradali.

Kazivači s libunijske strane su Edvin Rutar, Josip Jurinović – Pećarski, Alfred Šaina, Nadan Uhač, Marica Galović, Katica Velčić, Zdenko Velčić i Nikica Jurdana, dok su s istarske strane kazivači Petar Jadreškić-Gverino, Antonia Parunich, Josip Glavina, Đani Dundara, Anton Ljubičić, Estera Komar i Ljubica Brkarić. Autor glazbe je Noel Šuran.

Podsjetimo, uspostava Interpretacijskog centra Ekomuzej „Vlaški puti“ jedna je od aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo 50 milijuna kuna vrijednog projekta „Učka 360°“. Partneri u provedbi Projekta su JU PP Učka, udruga BIOM i Općina Kršan, a sufinanciraju ga Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711,97 kuna, dok su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna te partneri.

Interpretacijski centar je smješten u prizemlju školske zgrade u Šušnjevici te je osmišljen kao mjesto gdje će se prezentirati i valorizirati društvena povijest i tradicijska kultura Šušnjevice i njene okolice s naglaskom na vlaški (tzv. istrorumunjski) jezik koji će biti i službeni jezik ekomuzeja. Vlaški jezik je visokougrožen jezik jer se na žalost prekinuo prirodni prijenos s roditelja na djecu. On nije samo lokalno blago već je i zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske. Autori projekta Ekomuzeja Vlaški puti su Viviana Brkarić, Tamara Nikolić Đerić te Valter Stojšić.

Ekomuzej Vlaški puti sastoji se od Interpretacijskog centra, Medijateke i tematskih staza „Putevima kontrabanda“. U Mediateci će se odvijati edukativne radionice te će se moći pretraživati dokumentacija o vlaškom jeziku i povijesno-etnološkim radovima o Šušnjevici i okolici. Kroz intrepretacijski centar i tematske staze „Putevima kontrabanda“ ispričati će se i priča o „kontrabandu“ i omogućiti posjetiteljima da prođu uzbudljivim rutama kroz Park prirode Učka. Namjera je da se u projekt što više uključi lokalno stanovništvo, da ekomuzej postane kulturno – edukativno središte, ali i da  potakne razvoj kulturnog i ruralnog turizma ovog kraja.

Prezentacija je održana u organizaciji Katedre Čakavskog sabora općine Mošćenička Draga u suradnji s udrugom Spod Učke, pod pokroviteljstvom Primorsko goranske županije, Općine Mošćenička Draga i TZ Općine Mošćenička Draga.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net