FOTO Prigodnim aktivnostima obilježen ružičasti listopad @ Opatija

Tijekom obilježavanja u zrak su pušteni ružičasti baloni kako bi se odala počast onima koji su izgubili bitku s karcinomom dojke.

Opatija – Klub liburnijskih žena liječenih od raka dojke „Novi život“ i ove je godine obilježio ružičasti listopad, mjesec posvećen borbi protiv raka dojke.

Obilježavanju na opatijskoj tržnici održanom prošle subote Klubu se pridružila Opatijska ispostava Doma zdravlja PGŽ, NZJZ PGŽ te Gradskog društva Crvenog križa grada Opatije u sklopu kojeg Klub djeluje.

– Prema podacima Registra za rak u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2500 osoba, a na području Primorsko-goranske županije oko 200. Što se tiče smrtnosti, u 2017. godini od raka dojke na području Hrvatske umrle su 853 osobe, a na području naše županije njih 69. Stoga je neophodno kontinuirano podizanje svijesti o važnosti njegovog pravovremenog otkrivanja i liječenja s obzirom na to da se radi o bolesti koja ima visoki postotak izlječenja (i do 96%) ako se otkrije u početnom stadiju. Zainteresirani posjetitelji educirali su se o samopregledu dojki na modelu, dijelile su im se ružičaste vrpce i propagandni materijali, savjeti redovitih mamografskih i ultrazvučnih pregleda dojki te su se upoznali s važnosti uključivanja oboljelih u razne udruge, Klubove kao što je klub „Novi život“. Tijekom obilježavanja u zrak su pušteni ružičasti baloni kako bi se odala počast onima koji su izgubili bitku s karcinomom dojke, kazala nam je predsjednica kluba Novi život i predsjednica GD CK Opatija, Mr.sc. Sonja Bačić Požgaj, dr. med, spec. radiolog.

N. Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: Nikola Turina

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net