FOTO: Prigodnim koncertom najavljena koncertna sezona Festivala Kvarner @ Lovran

purpur_festival_kvarner_lovran_2

Festival Kvarner aktivira izvor energije u središtu nevjerojatne glazbene povijesti i rezultate inovativnih umjetničkih programa predstavlja međunarodnoj publici, a u središtu pete koncertne sezone Festivala je novi nagrađeni EU projekt “Purpur-A European Opera Sound”. Nekoliko fotografija iz Lovrana pogledajte na ovom linku…

Lovran – Prigodnim koncertom djela orkestra Purpur održanim na Trgu Sv. Jurja najavljeno je peto izdanje Festivala Kvarner 2014., koji će se održati od 1. do 5. rujna.

Dvadesetak glazbenika iz cijelog svijeta koji čine dio orkestra ‘Purpur’ oduševili su brojnu publiku okupljenu na Trgu Svetog Jurja. Purpur je osnovan 2010. godine i rezultat je projekta sufinanciranog programom «Kultura» Europske komisije. Purpur je postao sinonim za istraživanje novih putova na području onoga što je do danas bila takozvana “ozbiljna glazba”. Okuplja mlade i talentirane glazbenike iz cijele Europe. Ono što je presudno za sastav, a potom i za jedinstven zvuk orkestra i kulturu izvođenja jest blizina mnogim članovima Bečke i Berlinske filharmonije. U mnogim slučajevima oni su izravno odgovorni za odabir mladih glazbenika i nastupaju sa orkestrom.

purpur_festival_kvarner_lovran_1

Nakon prvog nastupa na Festivalu Kvarner 2011, Purpur ubrzo postaje stalni opatijski gost, «Orchestra in Residence». Michael Fendre, umjetnički direktor festivala komentira glazbenu filozofiju Purpur-a: “Od samog početka Purpur ne stavlja naglasak na zabavnu i ozbiljnu glazbu, nego na dobru i lošu te ima za cilj jedinstvene izvedbe na najvišoj razini predstaviti na nezaboravnim lokacijama. Kombinacija talentiranih europskih glazbenika te iznimnih programa u suradnji s vrhunskim svjetskim interpretima rezultira fascinantnim osjećajem radosti koju donosi glazba”.

Peto izdanje Festivala Kvarner otvoriti će dvije Haydnove opere «Armida» (1. rujna – koncertna izvedba) i opera «Orlando Paladino“ (2. rujna) čija je izvedba u Italiji i Austriji u ožujku izavala «oluju oduševljenja» (Kleine Zeitung AT). Orkestar Purpur kao operni orkestar pratiti će prvoklasne pjevače selektirane na audicijama u Parizu, Londonu, Beču, Berlinu i Modeni. Još jedna, opatijskoj publici znana poslastica sa jedinstvenim programom slijedi 3. rujna gostovanjem najpoznatije svjetske obitelji klarinetista. Ernst Ottensamer (solo-klarinetist Bečke filharmonije) sa sinovima Danielom i Andreasom, koji su također članovi Bečkih i Berlinskih filharmoničara na poziciji solo-klarinetista jamci su novog vrhunskog glazbenog putovanja u međuigri sa orkestrom Purpur.

purpur_festival_kvarner_lovran

4. rujna orkestar Purpur odvest će publiku u nezaboravne glazbene i geografske pravce. Večer koja će zasigurno publiku «dignuti na noge» ispreplitati će tradicionalnu glazbu sa mnogo različitih stilova iz cijelog svijeta. Klezmer zadovoljava balkanske ritmove, irska narodna glazba ispunjava tango.

U ozbiljnijem tonu biti će finale rujanskog dijela Festivala Kvarner uz ‘Le Puregeois Gentilehomme’ i Ensemble Berlin, koji čini deset članova Berlinske filharmonije. Osim ‘Le burgeois gentilehomme’ vrhunski svjetski glazbenici predstaviti će i poznatu simfonijsku pjesmu Richarda Straussa ‘Till Eulenspiegels lustige Streiche’. Opatija će ponovo biti centar novog kreativnog stvaranja svjetske glazbene elite, kao što je to bila i prije sto godina kad su njome bili inspirirani Gustav Mahler, Giacomo Puccini, Leoš Janáček, Franza Lehar i brojni drugi.

Festival Kvarner zatvoriti će koncertnu sezonu 6. prosinca, kada će Orkestar Purpur pod motom ‘Pure Chocolate’ pružiti priliku uživanja ne samo u glazbi, nego i savršenom okusu čokolade. Glazbeni doživljaj bit će na zaista jedinstven način pojačan užitkom u okusu najrazličitijih vrsta čokolade, čime se postiže viša razina doživljaja glazbe. Festival Kvarner aktivira izvor energije u središtu nevjerojatne glazbene povijesti i rezultate inovativnih umjetničkih programa predstavlja međunarodnoj publici.

Nekoliko fotografija iz Lovrana pogledajte na ovom linku…

N. C. / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net