VIDEO, FOTO: Prigodnom čajankom u kavani Continental najavljen gala koncert Josipe Lisac @ Opatija

josipa_lisac_cajanka

Opatija je u mojim mislima uvijek bila i ostala nešto posebno, nedostižno, imala sam tu lijepih dana, prisjetila se Josipa Lisac, koja je kazala da se uvijek dobro osjećala u Opatiji, “vjerojatno i zato što sam ovdje započela svoju samostalnu karijeru”, dok je domaćin “čajanke”, Ivan Sarajlić iz Milenij hotela, zaključio je kako će koncert “Ima negdje jedan grad… Opatija” biti jedno lijepo događanje, na koje će stići i mnogi njihovi gosti. Fotogaleriju s druženja pogledajte na ovom linku

Opatija – Gala koncert ‘Ima negdje jedan grad’ neponovljive Josipe Lisac, koji je najavljen prigodnom čajankom u Milenij hotelima, održati će se 27. lipnja 2014. godine, s početkom u 21:30 na velikoj Ljetnoj pozornici u Opatiji. Uz Josipu na koncertu će nastupiti i riječki band Quasarr, čija suradnja traje već neko vrijeme, a okrunjena je singlom ‘Ljubav’.

josipa_lisac_cajanka_1

“Ima negdje jedan grad svjetlosti pun” – prvi je stih koji je otpjevala Josipa Lisac kao samostalna vokalistica. Bilo je to daleke 1968. godine na pozornici prestižnog Festivala Opatija, jugoslavenskog pandana popularnom talijanskom Sanremu. Opatijski festival je te godine proslavio 10-i rođendan, a Josipa tek 18-i. Dovoljno da suvereno i upečatljivo izvede Dedićevu “Što me čini sretnom”. Mogli bismo reći da je paralelno s početkom samostalne karijere, za Josipu započela i svojevrsna veza s Opatijom iz koje će nam dvije godine kasnije, s iste festivalske pozornice, zagrmjeti nezaboravnu Runjićevu “Oluju”. Da obje pjesme i danas žive, te da ona itekako dobro zna ‘što ju čini sretnom’, potvrdile su obrade spomenutih pjesama, koje je Josipa izvela u hotelu Kvarner, na glazbenim večerima posvećenim stvaralaštvu naša dva autorska velikana, Dedića i Runjića.

– Ima negdje jedan grad, svjetlosti pun. Ima negdje jedan dom, radosti pun… Da… Sjećam se Opatije iz ’68. godine, došla sam tu kao djevojka od 18 godina, s koferom u ruci, ali puna glazbe i puna samopouzdanja. Nakon pjesme “Što me čini sretnom” oduzela sam pažnju nekim velikim zvijezdama, to je istina, jer sam bila mlada… Jesam li bila zgodna? Pa, vjerojatno nisam, ali sam bila interesantna. Opatija je u mojim mislima uvijek bila i ostala nešto posebno, nedostižno, imala sam tu lijepih dana, prisjetila se Josipa Lisac, koja je kazala da se uvijek dobro osjećala u Opatiji, “vjerojatno i zato što sam ovdje započela svoju samostalnu karijeru”.

Hrabre i žanrovski vrlo raznovrsne suradnje obilježile su Josipinu gotovo pola stoljeća dugu karijeru. Tako ju je na samom početku 21. stoljeća jedna od suradnji ponovo dovela u Primorje i Kvarner. ‘Svilne niti’ pjesme “Paučina” Brune Krajcara, ‘spletene’ na čakavštini i premijerno izvedene na Melodijama Istre i Kvarnera 2001. godine, ‘prezele’ su Josipu i dovele u opatijsku Villu Angiolinu gdje je snimljen spot, da bi četiri godine kasnije Josipina veza s Opatijom bila učvršćena sudjelovanjem na Liburnia Jazz Festivalu i suradnjom s Elvisom Stanićem koji je 2009. godine ujedno aranžirao i producirao njen posljednji studijski album, “Živim po svome”.

Protekle 2013. godine, Josipa je koncertnom turnejom obilježila 40 godina od izlaska svog prvog studijskog albuma, kultnog “Dnevnika jedne ljubavi”, nastalog pod snažnim autorskim i producentskim pečatom Karla Metikoša. Iste godine, riječki sastav Quasarr u njen život donosi novu “Ljubav”, jednu od najemitiranijih pjesama proteklih mjeseci, koja je nedavno nominirana za diskografsku nagradu Porin u kategoriji Najbolje vokalne suradnje.

josipa_lisac_cajanka_2

– Vrlo je lijepo biti dio Josipine priče, Ta pjesma nam se stvarno desila, i cijela suradnja bila je iznimno ugodna. Dobili smo priliku nastupati u nekim prostorima, poput Lisinskog ili Sava centra, u koje inače ne bismo dospjeli, a svaka nova izvedba stvara jednu novu dinamiku, kazao je Boris Štok iz grupe Quassar.

Dodjela Porina bit će upriličena 27. lipnja, iste večeri kada će Josipa održati koncert u Opatiji i ugostiti grupu Quasarr.

– Čitav život sastoji se od trenutaka, i važno je naći ih i u glazbi. Tako je u moj život došla i ta pjesma “Ljubav”, poslušala sam ju i pronašla sam ono što je važno – taj trenutak koji čini razliku. Jako mi se sviđa pristup Quassara glazbi, njihov izričaj koji je za svaku pohvalu. Mi smo se “stopili” – ušla sam u njihov svijet, a oni su prihvatili moj senzibilitet, objasnila je Lisasc.

Neovisno o tome hoće li njihova suradnja biti nagrađena Porinom, ili neće, sasvim je sigurno da će taj 27. lipanj u Opatiji biti slavljenički. Jer, slavit će se glazba. Prisjetit ćemo se brojnih uspješnica stvorenih tijekom jedne od najdugotrajnijih karijera u nas. Stvorenih iz ljubavi i strasti prema glazbi. Glazbeno zaigrana Josipa svoje pjesme neprestano osvježava i daruje novim čitanjima krećući se bogatom lepezom – od šlagerske opatijske inicijacije, preko Dnevnika, ujedno našeg povijesnog ženskog rock prvijenca, sve do kasnijih jazz, pop, klasičnih, funk, rap i elektronskih suradnji. Sve je to glazba… A kako bi Josipa rekla – glazba jest, ili je nema.

josipa_lisac_cajanka-3

Dakle, Josipa se 27. lipnja zapravo vraća u Opatiju. “Ima negdje jedan grad…” simbolički je naslov-podsjetnik na sami početak njene jedinstvene glazbene priče. Analogno tom prvom stihu, upoznavajući strance s njenim glazbenim svijetom, slobodno bismo u prijestolnici hrvatskog turizma mogli započeti priču sa: “Ima u Hrvatskoj jedna Josipa…”

Ulaznice za koncert, po cijeni od 160 i 130 kuna (isključivo mjesta za sjedenje), biti će puštene u prodaju od 27. svibnja, a mogu se kupiti preko Internet stranice www.eventim.hr, u prostorijama Festivala Opatija (Zert b.b.) i Dallas music shopa (Splitska 2a).

Fotogaleriju s druženja pogledajte na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!