FOTO: Prigodnom izložbom ratne opreme i predavanjem obilježena akcija Bljesak @ Volosko

Damir Barić, Damir Batistić i Čestimir Komarek

Damir Barić, Damir Batistić i Čestimir Komarek

Nakon otvorenja izložbe, održano je i predavanje nadnarednika Čestimira Komareka ”Top 75 mm mle 1897”, posvećeno revolucionarnom oružju iz Prvog svjetskog rata. Fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Volosko – Atomsko sklonište na Voloskom, odnosno prostor streljane Streljačkog kluba DVD Opatija, udomila je jučer dva zanimljiva događanja posvećena obljetnici ratne operacije ”Bljesak”, ali i stogodišnjici početka Prvog svjetskog rata. Opatijski kolekcionar Damir Batistić predstavio je odore i opremu hrvatske vojske iz vremena Domovinskog rata, sve od metaka pa do dijelova srušenog aviona.

izlozba_bljesak_u_ratu_2014 _1

– Na izložbi je predstavljen dio moje kolekcije, odore koje su uvezene ili proizvedene u našim pogonima poput primjerice RIO-a, kacige i ostala oprema koju je koristila hrvatska vojska. Zanimljivost su dijelovi srušenog aviona, koji je bio jedini avion s pogonom na propelu, obujasnio je Batistić.

Nakon otvorenja izložbe, održano je i predavanje nadnarednika Čestimira Komareka ”Top 75 mm mle 1897”, posvećeno revolucionarnom oružju iz Prvog svjetskog rata.

– Sada obilježavamo 100 godina od početka toga rata, stoga je ovo prigodna povijesna obrada tog topa koji su Francuzi slavili kao oružje koje im je donijelo pobjedu. Postoji i jedna zanimljiva fotografija s kraja rata gdje su se čelnici slikali iznad tog topa položenog na njemačke zastave, kazao je Komarek, istaknuvši da se radilo o revolucionarnom oružju koje je promijenilo ratnu taktiku toga vremena.

Fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!