FOTO: Privatna povijest Opatije predstavljena javnosti @ Hrvatski muzej turizma

privatna_povijest_opatije_predstavljena_javnosti_hrvatski_muzej_turizma_2014

Osim otvorenja izložbe, protekli je petak u muzeju donio još jedno zanimljivo događanje, jer je u prostoru Šporera nastupila glumačka ekipa Teatra Exit s predstavom ”Izložak br. 49” koja donosi intrigantan osvrt na smisao umjetnosti iz perspektive bivšeg izbacivača koji se našao u ulozi čuvara kontroverznog izloška u modernoj galeriji… Fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Opatija – Točno stotinu i sedamedeset predmeta iz privatnih opatijskih zbirki našlo je svoje mjesto na zidovima Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, u kojem je u petak navečer otvorena izložba ”Opatijska povijest iz privatnih zbirki” povodom 170. godišnjice nastanka opatijskog turizma.

privatna_povijest_opatije_predstavljena_javnosti_hrvatski_muzej_turizma_2014_2

– Ovo je otkrivanje tajne opatijske povijesti, jer su izložene velike vrijednosti koje su skrivene kod privatnih vlasnika i koje nemamo priliku vidjeti svaki dan, kazala je ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Katarina Mažuran Jurešić.

Stare kartuline, isječci iz novina, fotografije, suveniri i uporabni predmeti koji su obilježili opatijsku turističku prošlost, a koje su stigle iz vlasništva Marte Bergles Škuro, Luciana Brumnjaka, Davida Dezsőa, Hildegard Doričić, Boruta Kopanija, Jadranke Rubinić, Vladimira Smešnya ali i TZ Opatije i Ugostiteljske škole, tako su pronašli svoj put do javnosti i prave valorizacije, a i u buduće će biti katalogizirane u posebnoj zbirci, ali i ”virtualnom postavu” na internetskim stranicama muzeja.

– Ova izložba organizirana je u sklopu Dana muzeja, ali i akcije u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra pod nazivom ”Sakupljači, pokažite svoje zbirke”. Uputili smo poziv kolekcionarima koji skupljaju predmete vezane uz opatijsku turističku prošlost, i to je zapravo samo jedan segment suradnje koju namjeravamo ostvariti s privatnim kolekcionarima, kazao je autor izložbe Marin Pintur.

David Danijel

David Danijel

Da ”u podrumima i na tavanima” opatijskih kuća ima itekako vrijednog blaga koje su sakupljači prikupili tijekom godina, vođeni radoznalošću ili sentimentom, mogli su se uvjeriti svi koji su posjetili otvorenje ili će u Šporer stići do 1. lipnja, kada se zatvara izložba. Uz razglednice koje se uvelike razlikuju od ovih današnjih, zanimljivo je vidjeti i originalne fotografije koje su uhvatile važne trenutke i ličnosti opatijske povijesti, poput susreta Franje Josipa I. i pruskog cara Vilima, ali i detalje iz novije povijesti grada – zlatnih godina opatijskog Festivala ili požara na kupalištu Angiolina.

Osim otvorenja izložbe, protekli je petak u muzeju donio još jedno zanimljivo događanje, jer je u prostoru Šporera nastupila glumačka ekipa Teatra Exit s predstavom ”Izložak br. 49” koja donosi intrigantan osvrt na smisao umjetnosti iz perspektive bivšeg izbacivača koji se našao u ulozi čuvara kontroverznog izloška u modernoj galeriji…

Fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!