FOTO: Proglašeni pobjednici – Dum Spiro Spero najbolji je film 14. Liburnia Film Festivala @ Opatija

Foto Luigi Opatija, Festival Opatija, Liburnia Film Festival 201

Svojim glasovima publika je nagradila film ”Tanka linija”, a filmu ”Iza lica zrcala” dodijeljene su čak tri nagrade. Veliku fotogaleriju s proglašenja pogledajte na ovom linku

Foto Luigi Opatija, Festival Opatija, Liburnia Film Festival 201

Opatija – Film ”Dum Spiro Spero” redatelja Pere Kvesića nastao u produkciji Factuma najbolji je film prema izboru žirija 14. festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala, saznalo se na sinoćnjoj dodjeli nagrada na opatijskoj Ljetnoj pozornici.

Žiri festivala, u kojem su sjedili Tiha K. Gudac, Carolina Mancini, Dragan von Petrović, Marko Njegić i Zoran Medved, nagradu je filmu dodijelio jer ”slavi život tako što nalikuje samom životu u njegovoj cikličnosti, subjektivnosti, ljepoti, tuzi i jednostavnim užicima”, te ju posvetio protagonistu, ”posebnom liku” kako stoji u njihovom obrazloženju – psu Bablu.

Foto Luigi Opatija, Festival Opatija, Liburnia Film Festival 201

Nagrada publike pripala je ”Tankoj liniji’ Nine Mimice i Paole Sangiovanni (Doclab, Altreforme, Kinematograf). LFF-ova publika, koja je ovom dokumentarcu dodijelila prosječnu ocjenu od 4,65, tako je još jednom pokazala da prepoznaje važne teme i izražava osjetljivost na društvenu nepravdu.
Oba filma, festival nagrađuje novčanom nagradom od po 7.000 kuna, a Restart s tehničkom uslugom izrade DCP-ja.

Žiri je posebno priznanje dodijelio filmu ”Iza lica zrcala” nastalom u produkciji Factuma, obrazloživši odluku riječima da ”zrcali i život i film kao isprepleteni odraz u refleksiji introspektivnog dokumentarnog eseja”, te dodao da je riječ o vrlo posebnom filmu.

Foto Luigi Opatija, Festival Opatija, Liburnia Film Festival 201

Riječanin Igor Bezinović nagrađen je za najbolji regionalni film – Kratki obiteljski film (HRT) – te je time ostvario i direktan ulaz na radionicu BDC Discoveries uz popust od 50 posto na entry fee, koju osigurava Balkan Documentary Center.

– Specifičnim redateljskim pristupom, stilski bliskim ranim radovima Karpa – Ačimovića Godine i Srđana Karanovića, Kratki obiteljski film bavi se ozbiljnom temom analize uzroka i posljedice jednog zločina na formalno duhovit i filmski uvjerljiv način, stoji u obrazloženju žirija.

Žiri je dodijelio i stručne nagrade. Tomislav Žaja proglašen je najboljim redateljem za film ”Slobodni” (Gral Film) zbog ”vještog korištenja filmskih sredstava u sažimanju intimne priče velikog broja iznimnih likova te zbog posvećenosti i etičnosti kojom je doprinio oslobađanju protagonista od stigme koju im nameće društvo”. Nagrada uključuje autorovo sudjelovanje na radionici Ex Oriente Film Instituta dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, na koju je Žaja pozvan sa svojim sljedećim projektom.

Foto Luigi Opatija, Festival Opatija, Liburnia Film Festival 201

Jan Klemsche proglašen je najboljim montažerom za film ”Turizam!” (Akademija dramske umjetnosti, Kino Klub Split) zbog ”sjajnih redateljski odabranih fragmenata, znalački i vješto strukturiranih u duhovitu slagalicu turističkog života, prikazanog iz perspektive različitih likova, objedinjenih dobrim ritmom i crnim humorom”.

Vjeran Hrpka proglašen je najboljim snimateljem za Iza lica zrcala. a žiri njegovu fotografiju opisuje kao ”hipnotični magnetizam koji izvrsno prenosi emociju redateljice”. Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić za isti su film nagrađeni kao najbolji dizajneri zvuka, zbog ”magičnog komada umjetnosti, gotovo bez presedana u novijoj hrvatskoj kinematografiji”. Festivalske statue originalni su autorski rad umjetnika Saše Jantoleka.

Foto Luigi Opatija, Festival Opatija, Liburnia Film Festival 201

14. LFF od ponedjeljka 22. kolovoza na opatijskim je lokacijama, Ljetnoj pozornici i Vili Antonio, predstavio 32 recentna hrvatska dokumentarca od čega 22 u konkurenciji za nagrade, a edukacijski i zabavni programi održani su u Caffe baru Eugenian i Old School Pubu. Opatija je, naime, prvi put ugostila festival hrvatskog dokumentarnog filma, čije je uspješno 14. izdanje zatvoreno koncertom riječkog benda This Connection. Novi ambijent i novi grad donio je bogatiji program (Kavu s autorom i Popratni filmski program), veći broj stranih posjetitelja festivala te još jednom Liburniju učinio dokumentarnim centrom Hrvatske.

Veliku fotogaleriju s proglašenja pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!