FOTO: Projekt ‘MusicBox’ privukao kreativne i talentirane osnovnoškolce @ Opatija

Dio polaznika glazbenih radionica...

Dio polaznika glazbenih radionica…

Dvadesetak učenika dobilo priliku besplatno učiti svirati gitaru i bubnjeve. Utorkom su radionice bubnjeva koje vodi Nikola Jovanović, a Damjan Brnić četvrtkom vodi radionice gitare. Nekoliko fotografija koje smo snimili na radionicama pogledajte na ovom linku

Nikola Jovanović

Nikola Jovanović

Opatija – U opatijskoj osnovnoj školi ” Rikard Katalinić Jeretov” početkom prosinca započeo je projekt ”MusicBox glazbene radionice – mladi za kulturu”. Učenici škole dobili su priliku da besplatno nauče svirati gitaru i bubnjeve u školskom studiju koji se nalazi u jednom djelu potkrovlja male škole. Na ovaj jedinstven tečaj uglavnom idu početnici koji su već naučili nekoliko akorda te razmišljaju i o osnivanju vlastitog benda, a u svemu tome im pomažu i voditelji koji s njima rade svakoga utorka i četvrtka. Utorkom su radionice bubnjeva koje vodi Nikola Jovanović, a Damjan Brnić četvrtkom vodi radionice gitare.

Fredi Glavan

Fredi Glavan

– Za ovaj projekt nastao je veliki interes te se prijavilo 90 učenika. Kako su radionice zamišljene za pet do šest učenika, voditelji su napravili kriterije po kojima su se odredili učenici za radionice. Radionicu gitare polazi šest učenika, a bubnjeva jedanaest, istaknuo je ravnatelj škole Fredi Glavan.

Iako je prostorija bila bogato opremljena s glazbenom opremom nedostajao je bubanj. Udruzi i školi su odobrena novčana sredstva za provođenje radionica, ali ta sredstva nisu bila dovoljna za kupnju bubnjeva.

– Za pomoć pri opremanju školskog studija u zgradi Volosko uključio se Old School Pub iz Opatije. Akcija je uspješno završila i sakupilo se dovoljno za kupovinu elektronskih bubnjeva. Smiljan Puž donirao je računalo za potrebe rada studija, a ja sam donirao monitor te smo na taj način opremili studio do kraja. U našoj školi trudimo se što više promovirati glazbenu komponentu, a i prije realizacije ove radionice, napravili smo bend Star(i) band i mjuzikl ‘Putujmo kroz prošlost’, rezimirao je ravnatelj škole.

Damjan Brnić

Damjan Brnić

Učenicima se jako sviđaju radionice te uživaju u njima, a neki već planiraju osnivanje benda.

– Imamo super učitelja i lijepo nam se družiti na ovaj način. Naučili smo nekoliko akorda, ali još nismo naučili svirati niti jednu pjesmu. Kad završim s ovim tečajem nastavit ću učiti svirati gitaru, kazao nam je Filip Lozić, dok je Tara Modrić iz prvog razreda rekla da će osnovati svoj band i svirati.

Prije nego što oni osnuju vlastiti bend, veselimo se jednoj zajedničkoj svirci talentiranih učitelja i učenika. Nekoliko fotografija koje smo snimili na radionicama pogledajte na ovom linku

Serena Calderara / PodUčkun.net

error: Content is protected !!