FOTO: Promocija knjige ”Zrela dob – Vinko Surina … legenda“ autora Miroslava Krpana izazvala veliki interes

Miroslav Krpan i Vinko Surina

”Zrela dob – Vinko Surina … legenda“ deseta je knjiga riječkog Adriapublica u Biblioteci Sportski velikani, dok je Miroslavu Krpanu, nakon nekoliko suautorstva, ovo prva samostalna knjiga. Krpan je više od 40 godina u novinarstvu posvetio prvenstveno oktanskim sportovima te je jedan od rijetkih domaćih kroničara zbivanja na dva ili četiri kotača. Veliku fotogaleriju s promocije pogledajte na ovom linku

Dovrana krcata do posljednjeg mjesta

Grobničko Polje – Promocija knjige ”Zrela dob – Vinko Surina … legenda“ autora Miroslava Krpana ispunila je do posljednjeg mjesta press centar Automotodroma Grobnik. Naime, brojni prijatelji, kolege i suradnici koji su pristigli iz svih krajeva Hrvatske, Italije i Slovenije, a s kojima je Surina surađivao tijekom svoje bogate sportske, političke i sportske karijere, nisu propustili uveličati promociju knjige živuće legende našega kraja.

U knjizi je dočarana priča o Vinku Surini koji je nedavno navršio 89 godina bogatog i plodonosnog života. Priča je to o svojevrsnoj legendi – o čovjeku, sportašu, motociklističkom prvaku, antifašistu, političaru, lovcu, gospodarstveniku, kolekcionaru i restauratoru, humanistu i donatoru, društveno angažiranom žitelju Rupe koja je u njegovu životu – više od svega.

S promocije…

– Ova knjiga mi je prva samostalna knjiga koju sam napravio od korica do korica, uljučivši svaku od 178 stranica koliko ih ima i koliko ih se na kraju skupilo. No, kada bi gledali temu, a tema je čovjek, jedan dragi Vinkić, kako sam ga u jednom dijelu teksta nazvao, čovjek kojeg ja, i to mi je bila olakotna okolnost, poznajem 40 godina. Prije svega dugujem zahvalnost izdavaču, kući ‘Adriapublic’, mom dragom prijatelju Vladi Vujnoviću, koji mi je ukazao povjerenje da budem autor ove knjige, kazao je Krpan na samom početku predstavljanje knjige koja se kroz 30-tak poglavlja uz 160 fotografija i 70-tak različitih priloga, bavi ljudima ili događanjima u oktanskom sportu u kojem je kroz različite načine Vinko Surina posvetio 60 godina svog života.

Vinko u akciji…

– Kada smo otišli do Vinka preuzeo sam toliko materijala da mi je zadnji sic i bunker bio pun časopisa, slika, zabilješki… U samome materijalu nalazi se i puno misli koje sam pronašao i vrlo su znakovite, a knjiga završava upravo jednom, koja je i danas aktualna. Moram zahvaliti svim suradnicima iz izdavačke kuće s kojima sam uspio cijeli posao na vrijeme privesti kraju, dodao je Krpan.

Posebno emotivan trenutak za autora bilo je prisjećanje na riječi svoga kolege, sportskog novinara i urednik te jednog od najvećih znalaca auto moto sporta Aleksandera Maksimovića, koji mu je u svojoj knjizi ‘U fokusu’ u posveti napisao…

– ‘Puno smo puta zajedno sanjali’, a današnjim danom i meni se san ostvario, kazao je Krpan.

KUD Učka i Saša Matovina

Glavni akter knjige, zbog koje su na Grobnik potegnuli iz raznih krajeva lijepe naše i susjednih zemalja također je vrlo emotivno pričao o svom životu, suradnicima i obitelji, kojoj se i posebno zahvalio.

– Roditelji su mi rekli, marljiv, skroman i pošten, ja sam tome dodao i svoju upornost. I kao što vidite rezultati nisu izostali – te sam u životu uspio. Uz školovanje sam se počeo baviti i motociklizmom, kao individualnim sportom, jer u njemu čovjek dobro nauči da je za uspjeh i neuspjeh, najviše sam odgovoran, kazao je tom prilikom Surina.

Aktivnu sportsku karijeru okončao je iz obiteljskih razloga, no i dan danas je aktivan u brojnim klubovima, čiji su predstavnici uveličali ovu promociju.

Izložba motocikala

– Nakon što sam dobio svoje djece, prestao sam voziti brzinske utrke, ali je nastavio svoj život u auto moto sportu. Zahvaljujem još jedanput svima, autoru, izdavaču, prijateljima i obitelji, dodao je Surina.

U programu koji je trajao gotovo dva sata, glazbeni obol dale su članice KUD-a Učka iz Matulja, a uz Vladimira Vujnovića i Mladena Črnjara, brojni prijatelji i kolege nisu propustili kazati nekoliko riječi o Vinku. Promocija je bila dodatno oplemenjena s izložbom Surininih motocikala te brojim fotografijama, nagrada i memorabilijama koje je Surina prikupio tijekom svoje bogate karijere…

Promocija knjige ”Zrela dob – Vinko Surina … legenda“ autora Miroslava Krpana izazvala veliki interes

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!