FOTO: Propast bisera arhitekture – Urušila se unutrašnjost Ville Münz @ Ičići

vila_munz_opatija_2016_urusavanje_1_01

Krov vile se urušio i djelovanju sunca i kiše izložio prekrasnu unutrašnjost kuće izgrađene početkom 20. stoljeća, a fotografije koje objavljujemo zorno oslikavaju raspone devastacije atraktivnog interijera.

vila_munz_opatija_2016_urusavanje_2_01

Ičići – Villa Münz, jedan od najznamenitijih i najljepših liburnijskih bisera arhitekture, propadanju je prepuštena već dvadesetak godina, a čini se da je ta propast stigla i do svoje posljednje faze. Naime, krov vile se urušio i djelovanju sunca i kiše izložio prekrasnu unutrašnjost kuće izgrađene početkom 20. stoljeća, a fotografije koje objavljujemo zorno oslikavaju raspone devastacije atraktivnog interijera.

Vila smještena točno iznad ACI-jeve marine u Ičićima propada još od sredine devedesetih godina, a situacija se nije promijenila nakon što ju je krajem tog desetljeća od lokalne samouprave za 14 milijuna kuna kupila Ljiljana Šegedin.

vila_munz_opatija_2016_urusavanje3_01

Prvotni plan bio je izgradnja elitnog turističkog objekta, no zbog rigoroznih konzervatorskih uvjeta, ali i visokih troškova obnove, taj projekt nikad nije bio realiziran. Čini se da se vlasnica okrenula prema prodaji vile, a prije desetak godina istaknula je cijenu od čak 11 milijuna eura, koja je i u tim ”predkriznim” vremenima bila, prema ocjenama poznavatelja, daleko od realne.

Budućnost vile, nažalost, nije neizvjesna – ukoliko se nešto hitno ne promijeni, a nema naznaka da bi vila mogla dobiti novog vlasnika ili da bi aktualna vlasnica poduzela štogod po pitanju njenog očuvanja – vrlo je izgledno njeno daljnje ubrzano propadanje.

Fotogaleriju iz unutrašnjosti vile pogledajte na ovom linku.

vila_munz_opatija_2016_urusavanje_01

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!