FOTO Proslavljen Dan Grada – Svečanom procesijom obilježen blagdan sv. Jakova @ Opatija

Opatija je jučer proslavila Dan Grada i svog zaštitnika svetog Jakova, čije ime nosi i župna crkva u kojoj je održano večernje euharistijsko slavlje, nakon kojeg je uslijedila svečana procesija glavnom ulicom te podjela rižota koje su obrtnici pripremili za građane i turiste. Fotogaleriju s obilježavanja pogledajte na ovom linku

Opatija – Dan Grada i dan zaštitnika Opatije sv. Jakova obilježen je jučer večernjom misom u crkvi sv. Jakova, nakon kojeg je krenula tradicionalna jakovska procesija u kojoj je nošen kip sv. Jakova opatijskom glavnom ulicom, od crkve sv. Jakova do Slatine, i natrag obalnom šetnicom, u pratnji Puhačkog orkestra Lovran.

U procesiji je bio opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, a priključili su se i brojni građani, kao i turisti, koji su sa zanimanjem pratili ovaj događaj. Nakon procesije, ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer i na Portiću, uslijedio je i svjetovni dio proslave uz manifestaciju „Obrtnici svome gradu“ u organizaciji Udruženja obrtnika Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga.

Vrijedne ruke obrtnika pripremile su 600 porcija rižota od plodova mora te ih podijelili građanima i turistima uz čašu vina, koje su donirali Turistička agencija Katarina Line i Vini Babiloni iz Poljana. Za glazbeni dio proslave bila je zadužena klapa Kaštadi. Slavlje je završilo rezanjem torte koju je pripremila slastičarnica Cupido te rođendanskim vatrometom.

Svečanosti povodom Dana Grada se nastavljaju, pa će se tako danas u Voloskom proslaviti blagdan svete Ane, zaštitnice Voloskog. Nakon mise u 19 sati održat će se procesija u kojoj će se nositi kip svete Ane ulicama Voloskog, a slijedi druženje uz glazbu i zakusku.

Fotogaleriju s obilježavanja pogledajte na ovom linku

K. Tubić / PodUčkun.net

error: Content is protected !!