FOTO: Proslavljeno 175 godina školstva u Brseču – Malo mjesto s dugom tradicijom učenja @ Mošćenička Draga

Čitavih 175 godina školske tradicije predstavljeno je javnosti, a najveći je fokus bio na radu dugogodišnjeg učitelja Nikole Pajalića, inače rodom iz Baške na otoku Krku, koji je đake podučavao sve od 1882. do 1927. godine kada su Talijani zabranili hrvatski jezik. Veliku fotogaleriju s obilježavanja pogledajte na ovom linku

Brseč – Stoljeće i pol prošlo je od izgradnje školske zgrade u Brseču, ali obrazovna tradicija u tom malom mjestu Mošćeničke Drage još je čak 25 godina duža. Tako se ove godine obilježavaju dva velika jubileja, s dvije značajne godine – 1842. je započelo sustavno osnovnoškolsko obrazovanje na hrvatskom jeziku u Brseču, a 1868. godine izgrađena je i školska zgrada.

Te su dvije godine bile osnova i za znanstveni skup „Povijest školstva u Brseču“ kojim je jučer proslavljena ova značajna obljetnica, a koji je okupio eminentne izlagače, ali i velik broj zainteresiranih građana.

Čitavih 175 godina školske tradicije predstavljeno je javnosti, a najveći je fokus bio na radu dugogodišnjeg učitelja Nikole Pajalića, inače rodom iz Baške na otoku Krku, koji je đake podučavao sve od 1882. do 1927. godine kada su Talijani zabranili hrvatski jezik.

U programu su sudjelovali i aktualni brsečki i draški školani, pa su tako svoj obol dali Lutkarska skupina PŠ Eugen Kumičić s lutkarsko-glazbenom igrom „Ribarići“, Danijel Načinović, učenik 3. razreda PŠ Brseč s pjesmom „Ribarija“ te Monika Barković, učenica 3. razreda draške područne škole s pjesmom „Ista škola i ista meštrica“.

Nakon službenog dijela u Mošćeničkoj Dragi, sudionici skupa poslijepodne su nastavili druženjem u Brseču, a čitavo događanje zabilježili su i naši fotoreporteri.

Održavanje skupa omogućili su Primorsko-goranska županija, Općina Mošćenička Draga, Osnovna škola Viktora Cara Emina iz Lovrana, Područna škola Eugena Kumičića iz Mošćeničke Drage, Podrućna škola Brseč, Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga te Hrvatski školski muzej iz Zagreba.

Proslavljeno 175 godina školstva u Brseču – Malo mjesto s dugom tradicijom učenja @ Mošćenička Draga

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!