FOTO Proslavljeno 20 godina Sportskog saveza grada Opatije

Sportski savez grada Opatije je Zajednica sportskih udruga koja broji 36 članica s preko 1.200 registriranih sportaša, od čega se više od 750 odnosi na ekipe podmlatka, odnosno na djecu do 18 godina uključena u 23 olimpijska ili neolimpijska sporta.

Opatija – Svečanom proslavom u Centru Gervais, Sportski savez grada Opatije, sinoć je obilježio dvadeset godina svog osnutka i djelovanja. Mnogobrojni sportaši, treneri, sportski djelatnici i građani okupili su se kako bi proslavili obljetnicu, a dobrodošlicu im je poželio predsjednik Sportskog saveza Fernando Kirigin.

– Današnje obilježavanje nije samo priča o osnivanju Sportskog saveza grada Opatije, već je to i podsjećanje na razvojni put, na uloženi trud više generacija sportaša, sportskih djelatnika i prijatelja opatijskog sporta, kao i na uspjehe koji su doveli do toga da je Opatija danas Grad sporta koji svojom sportskom infrastrukturom privlači mnogobrojna domaća i međunarodna natjecanja, sportske kampove i pripreme nacionalnih selekcija. U opatijskim su klubovima stasali mnogi državni, europski i svjetski prvaci, a broj građana uključenih u rekreaciju daleko je iznad hrvatskog prosjeka. Opatija ima bogatu sportsku povijest stariju od 100 godina. Od prvih sportskih manifestacija pa do danas, opatijska se „sportska obitelj“ udruživala na razne načine i djelovala pod raznim imenima. Prije 20 godina, 10. veljače 1998. godine odobren je upis Zajednice športskih udruga grada Opatije „Športski savez grada Opatije“ u Registar udruga Primorsko goranske županije s ciljem razvitka i promicanja sporta i sportske rekreacije, kao i poticanja vrhunskog sportskog stvaralaštva te objedinjavanja i usklađivanja aktivnosti i programa rada svojih članica, istaknuo je Kirigin.

Čestitke su slavljenicima uputili predstavnici grada Opatije i Primorsko-goranske županije, predsjednik Zajednice sportova PGŽ Veljko Karabaić i pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora i voditelja Ureda za programe lokalnog sporta Siniša Krajač.

Prikazan je promotivni film o radu Sportskog saveza, njegovoj prošlosti, razvoju, kao i ciljevima za budućnost  te su uručene zahvale i plakete ljudima i ustanovama koje su tijekom godina pružali podršku i pomoć u radu Sportskom savezu te razvoju sporta u Opatiji. Plakete i zahvale dobili su Ljiljana Korić, Jagoda Mozetić, Kristina Tubić, Zlata Torbarina, Vladimir Brnečić i Franjo Dobrila te Društvo „Naša djeca“ Opatija, Osnovna škola „R. K. Jeretov“, Radnik d.d., Ugostiteljska škola, Zajednica sportova PGŽ-a, PGŽ, Hrvatski olimpijski odbor, Thalassotherapia i Grad Opatija.

U glazbenom dijelu programa nastupili su opatijski jedriličar i glazbenik Duško Jeličić Dule i Bonaca. Nakon službenog dijela, proslava je nastavljena u foajeu Centra Gervais uz slavljeničku zdravicu i prigodni domjenak.

Sportski savez grada Opatije pod ovim imenom djeluje od 1998. godine. Prvi je predsjednik bio  Vladimir Brnečić koji je funkciju obnašao do 2002. godine, a i danas je dio opatijske sportske zajednice. U njegovom mandatu uvedeni su sportski pregledi za mlade sportaše u Thalassotherapiji te je podignut Balon na Gorovu, koji je poboljšao i unaprijedio uvjete treniranja dvoranskih sportova u Opatiji. U rujnu 2002. godine izabrano je novo rukovodstvo na čelu kojeg je bio Franjo Dobrila, koji je ponovno izabran na funkciju predsjednika i u sljedećem mandatu, a nakon koje obavlja i funkciju člana Izvršnog odbora. Kao predsjednik marljivo je radio na unaprjeđenju uvjeta sporta u Opatiji, obnavljanja sportskih objekata i infrastrukture, poput boćališta i nogometnog igrališta kao i nabavke sportske opreme, a kao član Izvršnog odbora na razvoju i promociji sporta. Nakon njega 2011. godine za predsjednika je izabran Fernando Kirigin, koji je izabran i u sljedećem mandatu te funkciju predsjednika obnaša i danas. Sportski savez grada Opatije je Zajednica sportskih udruga koja broji 36 članica s preko 1.200 registriranih sportaša, od čega se više od 750 odnosi na ekipe podmlatka, odnosno na djecu do 18 godina uključena u 23 olimpijska ili neolimpijska sporta.

– Glavne smjernice djelovanja su transparentnost u radu, dostupnost informacija te motiviranje članica da se kroz prijedloge, sugestije, stavove i mišljenja aktivno uključe u rad saveza. Formirana je internet stranica saveza te ažuriran registar sportaša i članova Saveza. Provode se besplatni liječnički pregledi, podigla se razina manifestacije „Sportaš godine“ te je uvedeno redovito financijsko nagrađivanje vrhunskih sportaša i primanje kod gradonačelnika. Već petu godinu zaredom organizira se manifestacija „Opatijski sportski dan“ koju posjećuje 600 djece osnovnoškolske i vrtićke dobi te se izdaje brošura „Reci da sportu u Opatiji“ za djecu, roditelje i sve zainteresirane. Izgradnjom sportske dvorane 2013. godine otvorena je nova stranica za dvoranske sportove te su stečeni i osnovni preduvjeti za bavljenje sportskim turizmom, istaknuo je predsjednik SSGO Fernando Kirigin.

Opatija je kolijevka turizma, zdravi grad i grad prijatelj djece, ali i grad sporta iznimno bogate sportske povijesti i tradicije starije od 100 godina. Davne 1887. godine u Opatiji djeluje prvi jedriličarski klub na Jadranu Union Yacht Club Quarnero. 1904. godine osniva se društvo „Sokol“ kao klub za tjelovježbu, čiju okosnicu čine nogometaši, ali su prisutni i ostali sportovi poput plivanja, veslanja, biciklizma i atletike. Opatijski nogometaši svoju prvu službenu utakmicu igraju 1911. godine na Sušaku, prvo atletsko prvenstvo u Opatiji održava se 1913. godine, a 1923. godine igra se i prva utakmica u hazeni – sportu sličnom rukometu. Bogata povijest sporta u Opatiji bila je temelj razvoja sporta i rekreacije, kao i poticaj za razvoj u budućnosti. Danas je Opatija domaćin niza prestižnih natjecanja na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini, a reprezentacije raznih sportova biraju Opatiju za svoja pripremna natjecanja. U opatijskim su klubovima stasali mnogi državni, eruopski i svjetski prvaci, a broj građana uključenih u rekreaciju daleko je iznad hrvatskog prosjeka. Sve je to rezultat predanog rada sportaša, trenera i sportskih djelatnika okupljenih „pod kapom“ Sportskog saveza grada Opatije, koji će i dalje nastaviti svoj rad, poštujući povijest i tradiciju, ali i uvažavajući moderna stremljenja, a radi podizanja kvalitete sporta na svim razinama.

Proslavljeno 20 Godina Sportskog Saveza Grada Opatije

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

 

error: Content is protected !!