FOTO: Ptice ‘nagrađene’ prstenom, a školarci novim znanjima o učkarskim ‘letećim gostima’ @ Učka

Ove godine, ističu ornitolozi, imali su i neke zanimljive nalaze, pa su evidentirali velik broj ptica netpičnih za ovo područje, kao što su pjegavi cvrčići ili mala muharica. Najčešći “ulov” bili su – crvendaći. Fotogaleriju koju smo snimili na akciji prstenovanja pogledajte na ovom linku

Učka – Već tradicionalna jesenska akcija prstenovanja ptica na Učki, na lokaciji kraj lokve Rovozne u sklopu Parka prirode Učka, ponovo je, 15. godinu zaredom, provedena u sklopu Ornitološkog kampa što se od 18. kolovoza do 5. listopada u suradnji Parka i ornitologa iz Udruge BIOM. Ovu zanimljivu akciju popratili su nedavno i mali gosti ornitološkog kampa, učenici iz škola članica Mreže škola PP Učka koji su na taj način stekli nova znanja o pticama.

Prstene “zarađuju” ptice uhvaćene u ornitološke mreže postavljene oko lokve, s ciljem proučavanja migracija letećih životinja što se sele u toplije krajeve. Ove godine, ističu ornitolozi, imali su i neke zanimljive nalaze, pa su evidentirali velik broj ptica netpičnih za ovo područje, kao što su pjegavi cvrčići ili mala muharica. Najčešći “ulov” bili su – crvendaći.

Tijekom provođenja ove akcije prstenovano je više od 1.300 ptica, a uhvaćenim pticama određuje se vrsta, spol i starost te ih se brzo potom neozlijeđene pušta na slobodu. Uz ornitologe, u prstenovanju je tijekom kampa pomagalo i 33 volontera.

Fotogaleriju koju smo snimili na akciji prstenovanja pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!