FOTO: PUST 2016. – Brgujski zvončari na pohodu Mučićen, Zvonejski u povratnom posjetu Rukavčanon

Brgujski zvončari

Brgujski zvončari

Nakon prošlotjednog pohoda Rukavačkih zvončara u Zvoneću i zvončara s Korenskoga na Vlahov Breg, te subotnjeg ophoda Frlanskih zvončara, jučer su na ”stari puti” izašli Zvonejski i Brgujski zvončari. Fotogaleriju pohoda Brgujskih zvončara pogledajte na ovom linku, dok ostatak fotografija objavljujemo uskoro

Arhiva: Zvonejski zvončari

Arhiva: Zvonejski zvončari

Brgud – Zvončari s Brguda uputili su se jučer na svoj tradicionalni ”pohod Mučićen”, prema užanci praćeni brojnim ”mačkarama” koje su im pravile druđtvo čitavom putem. Poznata je njihova ruta u kojoj od Brguda idu preko Zaluka do Brižac i u Mučiće, nakon čega nastavljaju do Permani i doma putem Malog Brguda.

Ti su ”stari puti” jedni od najstarijih na matuljskom području, jer prvi puta na ovaj pohod Brgujski zvončari krenuli su sredinom 19. stoljeća, odnosno prije više od stotinu i pedeset godina. I tada su ih, vjerojatno, kao i jučer, na put ispratili mnogi sumještani, jednako kao što su ih brojni znatiželjnici i zaljubljenici u pust i karnevalsku tradiciju ovog kraja pratili putem i dočekivali na poznatim punktovima.

brgujski_zvoncari_mackare_2016_veli_brgud_2

Najpoznatiji je svakako onaj kod Stare Pošte, gdje Brgujci svake godine objeduju, i održe specifični dio svoga ophoda – preskakanje škalina pred ulazom u restoran, koje uvijek bude iznimno atraktivno i zanimljivo za promatrače.

Jučer su u ophod krenuli i Zvonejski zvončari, koji drugu nedjelju Pusta tradicionalno uzvraćaju posjet Rukavčanon. Prvu marendu po užanci imaju u Biškupima, do kojih stižu preko Sušnji, Zdemera i Kućela, a nakon Biškupa ”okol Brezovca, Krujac, Filetoveh i Jurdanoveh kampanaju proti Mirine, pa zdolun do Kalića”. Kući se Zvonejski zvončari vraćaju preko Jurdana, Mučića i Brešca, te kroz Zaluki.

Fotogaleriju pohoda Brgujskih zvončara pogledajte na ovom linku, dok ostatak fotografija objavljujemo uskoro

Brgujski zvončari

Brgujski zvončari

Kompletna pusna galerija iz liburnijskog kraja može se vidjeti na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!