FOTO: PUST 2016 – Rukavački zvončari prema užanci su obašli kuće svoga komuna @ Rukavac

rukavacki_zvoncari_partenjaki_2016_1

Njihov pohod u društvu partenjaka i muzike pratila je i zanimljiva užanca – uz glasnu zvonjavu, zvončari su palili kres i posipanjem pepela kao simbola plodnosti tjerali zle sile i dozivali proljeće. Veliku fotogaleriju koju smo snimili prilikom njihovog obahajanja pogledajte na ovom linku

rukavacki_zvoncari_partenjaki_2016_4

Rukavac – Rukavački zvončari obahajali su jučer po svojem ”komune”, kako to i nalaže tradicija po kojoj na dan Pusta. Njihov pohod u društvu partenjaka i muzike pratila je i zanimljiva užanca – uz glasnu zvonjavu, zvončari su palili kres i posipanjem pepela kao simbola plodnosti tjerali zle sile i dozivali proljeće.

Veselo pusno društvo hodalo je od kuće do kuće, a domaćini su ih uvijek dočekali raširenih ruku, odnosno uz pusne delicije i žmuj vina ili kakve druge pijače. Uz Rukavačke zvončare, jučer su po tradiciji svoja mjesta obilazile i ostale zvončarske skupine matuljskih gornjih krajeva – Zvonejski, Munski i Žejanski zvončari.

Kratak, ali vrlo dinamičan ovogodišnji Pust završit će sutra paljenjem slamnatih lutki koje su na sebe preuzele sve grijehe iz protekle godine, nakon čega kreće razdoblje korizme.

Veliku fotogaleriju koju smo snimili prilikom njihovog obahajanja pogledajte na ovom linku

rukavacki_zvoncari_partenjaki_2016

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!