FOTO Quarneroli trajno uselili u lovransku gradsku kulu – Otvorenje izložbe “Hrvati u osvajanju Arktika” obilježio veliki interes posjetitelja

Na otvaranju izložbe sudjelovao je autor izložbe Jan Bernd Urban i jedan od najboljih poznavatelja ovog događaja Miljenko Smokvina, koji su prisutnu publiku upoznali s brojim detaljima vezanim uz ovaj sjajan povijesni pothvat.

MIljenko Smokvina i Jan Bernd Urban

Lovran – Otvorenje izložbe “Hrvati u osvajanju Arktika” povodom 148. godišnjice isplovljavanja broda “Admiral Tegetthoff” na polarnu ekspediciju održano je nedavno u lovranskoj gradskoj kuli u organizaciji Lions cluba Quarneroli Lovran. Tema izložbe je poznata polarna ekspedicija Weyprechta – Payer iz 1872.-1874. g. u kojoj su nemjerljiv doprinos dali hrvatski mornari, među kojima su bili i naši sugrađani Sušić ( Volosko ) Letiš ( Opatija ) i Palmić ( Lovran ). Temeljni postav izložbe donirao je dr. Wilfried Holleis, hotelijer iz Opatije, a o obogaćivanju fundusa izložbe stalno brine Lions Club Quarneroli Lovran. Temeljna ideja je stvaranje fundusa izložbe koji bi atraktivnošću privlačio brojne posjetitelje, od čijih ulaznica bi se financirale humanitarne aktivnosti Lions Cluba Quarneroli Lovran; prvenstveno usmjerene na pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa i s poteškoćama vida. Istovremeno ova izložba bi u kombinaciji postava o lovranskoj tradicijskoj barki Guc trebala prerasti u stalni sadržaj turističke ponude Lovrana.

Na otvaranju izložbe sudjelovao je autor izložbe Jan Bernd Urban i jedan od najboljih poznavatelja ovog događaja Miljenko Smokvina, koji su prisutnu publiku upoznali s brojim detaljima vezanim uz ovaj sjajan povijesni pothvat.

Ante Vojković ponosni je član ove velike humanitarne obitelji.

Podsjetimo, Austro-Ugarska polarna ekspedicija 1872.-1874. organizirana je uz značajnu financijsku potporu grofa Hans Wilczeka, velikog prijatelja i promotora našega kraja. Između ostalog grof Wilczek je bio glavni financijer kompletne opreme Stanice za pružanje hitne medicinske pomoći u Opatiji. Njegova sestra, grofica Paulina Palffy, inače vlasnica vile u Opatiji zadužila je naš kraj neumornim aktivnostima na promociji turizma na našoj rivijeri. Drugi značajni sudionik ove polarne priče je bio Heinrich Littrow, stanovnik Opatije. Pomorski kapetan, kartograf i umjetnik obrazovao je generacije naših pomorskih časnika i kapetana kao ravnatelj Pomorske akademije u Rijeci. Imao je važnu ulogu u odabiru brodske momčadi pri čemu je dao apsolutnu prednost našim mornarima pred mornarima nordijskih zemalja, što se pokazalo apsolutno dobrom odlukom. Naš kraj je uz Sušića, Letiša i Palmića dao svoj doprinos i u vođi palube; Lušini s otoka Cresa, brodskom tesaru Večerini iz Drage kod Rijeke te mornarima Katariniću iz Lošinja, Latkoviću iz Plomina, Falešiću iz Rijeke, Maroli iz Rijeke i Štigliću iz Bakra. Ekspedicija se proslavila otkrićem do tada nepoznatog polarnog arhipelaga Zemlje Franje Josipa na kojem postoji rt Fiume, Monte Voloska i drugi nama znani toponimi; dosizanjem najsjevernije točke na našem planetu ( 82,05 stupnjeva sjeverne širine ), brojnim vrijednim rezultatima istraživanja na geografskom, geodetskom, geofizičkom, kartografskom, klimatskom, meteorološkom, magnetskom, astronomskom, pomorskom, botaničkom i zoološkom planu. Otklonili su brojne zablude o mogućnostima plovidbe polarnim prostorima. Njihov dramatičan, ali sretan povratak iz polarnih prostora trajan je dokaz o ljudskoj hrabrosti, izdržljivosti i nepokolebljivosti u vjeri da se vlastitim naporima može doprinijeti spoznajama i blagostanju čitavog čovječanstva.

– Nekome je značajan datum kada su krenuli, drugome je najznačajniji onaj kad su se sigurno vratili kući, a trećemu možda 30. kolovoz, datum kada je otkrivena zemlja Franje Josipa. Čitava ekspedicija je bila spektakularna, a krenula je s jednim glavnim ciljem – otkriti preko sjevera put do Beringova prolaza, te stići čim bliže Sjevernom polu. Međutim, vrlo brzo brod je okovao led, a velika santa koja je nosila brod plovila je sama od sebe na morskim strujama, neovisna o utjecaju posade. Na taj su način istraživači ipak otkrili vrlo važne stvari, kao što je jedan do tada potpuno nepoznati morski arhipelag koji su nazvali Zemlja Franje Josipa, a zanimljivo je da su i jednoj točki na putu dali ime – rt Fiume. Kad su shvatili da nema šanse da se brod uspije izvući, posada ga je odlučila napustiti i vratiti se natrag kopnom. Ta odluka pokrenula je jedan izuzetan poduhvat, koji je uspio zahvaljujući izvrsnoj sposobnosti orijentacije i onog našeg duha koji kaže ‘’krepat ma ne molat’’, istaknuo je Urban.

Osim predstavljanja izložbe te najave budućih planova, održana je i svečana promocija novog člana Lions kluba Quarneroli Lovran, a od prošlog petka Ante Vojković ponosni je član ove velike humanitarne obitelji.

Quarneroli Trajno Uselili U Lovransku Gradsku Kulu – Otvorenje Izložbe “Hrvati U Osvajanju Arktika” Obilježio Veliki Interes Posjetitelja

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!