FOTO Radovi slavnog umjetnika osvojili riječku publiku – Ljubo de Karina izlaže u Galeriji Juraj Klović

Izložba ostaje otvorena do 11. veljače, a njome će se Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka uključiti u Noć muzeja, budući da će danas Galerija Juraj Klović biti otvorena od 10 do 13 i od 17 do 22 sata.

Rijeka – Akademski kipar Ljubo de Karina iz Mošćeničke Drage predstavio je svoje radove na izložbi nedavno otvorenoj u Galeriji Juraj Klović u Rijeci.

– Ljubo De Karina stvara oblike nagonski i snažno uranjajući u kraj, osjećajući materiju drva, kamena i metala. Intuitivno oblikujući vrlo impresivna i zanimljiva djela, spaja simboliku i jednostavnost. U ciklusu vertikala nastavlja i razrađuje svoje kreacije, vizualne utiske okruženja ocrtava u minimalizmu svodeći ih na bitnost i znakovitost, kazali su organizatori izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 11. veljače, a njome će se Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka uključiti u Noć muzeja, budući da će danas Galerija Juraj Klović biti otvorena od 10 do 13 i od 17 do 22 sata.

Ljubo De Karina  rođen je u Rijeci 1948. godine, a diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani (Slovenija), odjel kiparstva. Poslijediplomski studij uspješno je završio u Majstorskoj radionici prof. Vanje Radauša i Majstorskoj radionici prof. Antona Augustinčića. Od 1973. ima status samostalnog umjetnika.

Ostvario je niz samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih se posebno ističu monografska izložba u Gliptoteci HAZU, u Klovićevim dvorima i Modernoj galeriji u Zagrebu, a sudjelovao je i na brojnim skupnim izložbama i kiparskim simpozijima.

Monumentalne skulpture nalaze mu se na javnim prostorima diljem Hrvatske i u inozemstvu, kao i u značajnim umjetničkim zbirkama.

Autor je brončanih vratnica Katedrale sv. Vida u Rijeci, groba proglašenog kardinala pok. dr. msgr. Josipa Uhača u župnoj crkvi sv. Jurja u Brseču i groba pok. dr. msgr. Antona Benvina, rektora Zavoda sv. Jeronima u Rimu na groblju u Valunu.

Bio je umjetnički voditelj BGS – Baščanske glagoljske staze u sklopu koje je izradio tri monumentalna glagoljska slova “A”, “L”, “B” i podni reljef – ružu vjetrova sa slovom “omega”.  Izradio je 20 skulptura Eko-staze Tramuntana I , Beli, Cres.

U izdanju Art Magazina Kontura, 2018. godine izdana mu je najnovija monografija u kojoj je obrađen njegov cjeloviti opus.

Radovi Slavnog Umjetnika Osvojili Riječku Publiku – Ljubo De Karina Izlaže U Galeriji Juraj Klović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank