FOTO: Razglednice, plakati i Česi – Hrvatski muzej turizma s tri izložbe proslavio deset godina postojanja @ Opatija

Tako je izložba „Razglednice kao Opatijski turistički kronograf” Jana Bernda Urbana predstavila zanimljivu i bogatu zbirku opatijskih razglednica od kraja 19. stoljeća. Fotogaleriju s otvorenja pogledajte na ovom linku.

Opatija – Hrvatski muzej turizma proslavio je u utorak navečer jubliarnih deset godina postojanja, a tim povodom organizirano je otvorenje čak tri izložbe u Villi Angiolini, koje su uglavnom bile vezane uz povijest Opatije i same ustanove.

Tako je izložba „Razglednice kao Opatijski turistički kronograf” Jana Bernda Urbana predstavila zanimljivu i bogatu zbirku opatijskih razglednica od kraja 19. stoljeća. Mjesta koja su nekad predstavljala Kraljicu Jadrana, a koja su se s godinama izmijenila praktički do neprepoznatljivosti na tim su „foto-zapisima“ ostala zabilježena uz vječne motive i znamenitosti što su postale gradskim simbolima i umjetničkim inspiracijama.

Uz razglednice, predstavljeni su i „Plakati izložbi Hrvatskog muzeja turizma“, koji su posvjedočili o izlagačkoj djelatnosti ustanove u proteklih deset godina, dok je izložba „Česi – gosti i pokretači jadranskog turizma“ u pozitivnom svjetlu oslikala često kritiziranu i ismijavanu turističku naciju na našim prostorima, na kojima je prisutna još od 19. stoljeća.

Među nekoliko desetaka posjetitelja ovog jubileja bili su i predstavnici Grada Opatije na čelu s predsjednikom Vijeća Robertom Kurelićem te bivšim gradonačelnikom Amirom Muzurom za čijeg je mandata Hrvatski muzej turizma otvoren, a koji se aktualnoj v. d. ravnateljice Gabrijeli Krmpotić Kos pridružio u rezanju slavljeničke torte.

Otvorene tri izložbe povodom proslavu 10. obljetnice Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net