FOTO: RetrOpatija startala u ritmu rockabilly glazbe i Opatijskih pikoleca

Petak će biti posvećen rock’n’roll glazbi i nešto „žešćim“ glazbenim izričajima, a kako je protekao rockabilly četvrtak pogledajte u velikoj fotogaleriji na ovom linku

Opatija – Rockabilly, retro, kokotice, Opatijske pikolece, Rockabilly Combo, The Di Maggio Connection samo su neke od najčešće spominjanih riječi koje su obilježile prvi dan manifestacije Retropatija.

Program je otvoren u jutarnjim satima plesnom radionicom za djecu ispred UP Juraj Šporer, nakon kojeg su se redali brojni programi diljem grada. Atraktivan program u rockabilly stilu održan je na terasi hotela Kvarner gdje je održan program – Rockabilly Combo – koji je okupio tri ”retro-banda” – Mississippy Queen, Pacific Bullets i Dellboys.

Villa Angiolina ugostila je izložbu Hrvatskog muzeja turizma i Dražena Turine – Šajete naziva „Opatijske pikolece“. Izložba je, kako i sam njezin naziv govori, svojevrsna zbirka opatijskih sitnica i fotografija od kraja pedesetih do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća kao mozaik vremena u kojem je Opatija doživjela svoj najveći uspon i stekla slavu koju uživa i danas. Na samoj izložbi mogu se pogledati mnoge drage sitnice poput starih gramofonskih ploča, razglednica, suvenira, notnih izdanja opatijskih festivala, brošura legendarnih motociklističkih utrka na Preluku, turističkih prospekata, uporabnih predmeta s potpisom Opatije kao i mnogih rijetkih fotografija, a tom prilikom Šajeta je izveo opatijsku pjesmaricu u formaciji hotelskog dua.

Vrhunac prve večeri bio je nastup benda The Di Maggio Connection na maloj Ljetnoj pozornici. Marco di Maggio poznat je kao jedan od najboljih R’n’R gitarista na svijetu, a njegova sjajna glazbena priča obuhvaća mnogo stilova od Rockabilly-a, power surf-a, rock’n’rolla, neo swinga, country-a i bluesa.

Osim Ville Angioline i Male ljetne, prostor ispred opatijske tržnica također je sinoć pretvoren u plesni podij na kojem su takt davali članovi Folklornog ansambla Zora i Tria Asi.

Kako najavljuju organizatori, danas će umjesto automobila, pločnikom će zavladati oldtimeri Liburna Classic CLuba, Oldtimer kluba Riječka Fićo scena, vespe Vespa Kluba Rijeka i Tomosovi motori Oldtimer Cluba Rijeka, opatijski vatrogasci koji će se predstaviti retro vatrogasnim kamionom iz ’54-te i igrama za velike i male, ali i ugostitelji i obrtnici, frizeri i šminkeri koji će svoje djelatnosti izvesti izvan zatvorenih prostora i prezentirati u stilu neke od važnijih glazbenih dekada 20. stoljeća.

Petak će biti posvećen rock’n’roll glazbi i nešto „žešćim“ glazbenim izričajima, pa će tržnicom odjekivati punk uz Take it Dee Dee, Ramones Tribute Band i i heavy metal uz SuperBake, ispred hotela Paris od 18 sati hitove će zavrtiti DJ Marko. Na lokaciji nasuprot Tisak Medije Remisens Entertainment & Acitivity Team glazbom i plesom dočarat će dramatično razdoblje sredine prve polovice 20. stoljeća uz mjuzikl All About Chicago, dok će ispred Imperiala program The Best of Rock predstaviti DJ Bobo Grujičić od 19 sati te jedan od najboljih cover bendova ovog područja – grupa Padre. Prostor ispred Šporera u jutarnjim satima će ponovo biti rezerviran za djecu uz plesnu radionicu i čajanku, a od 21 sat glazbom će ga ispuniti SuperCover Band. Kralj rock’n’rolla zavladat će Malom Ljetnom pozornicom od 21 sat u izvedbi Memphis Duo Elvis Presley Show.

Atmosfera ludog provoda uz putovanje kroz vrijeme neće vladati samo javnim prostorom, već i praktički svim izlozima i terasama u gradu, jer svoj su obol u obilježavanju jedne od najposjećenijih i najhvaljenijih opatijskih manifestacija dali brojni hotelijeri, ugostitelji, trgovci i obrtnici. Tako će razdoblje pedesetih i šezdesetih godina uređenjem i prigodnom ponudom evocirati restoran bianco&nero, Vološćica, Submarine, X bar, caffe bar Morčić, sedamedesetih i osadmesetih prisjetit će se caffe bar Surf, pizzeria Moho, Wine bar Stephanie, caffe bar Mimoza, caffe bar Tik-Tak, pekara Dalla Nona, bistro Tennis, restoran Roko i fast food Veloce, dok će posljednje dvije dekade prošlog stoljeća prikazati caffe bar Kontiki, caffe bar Monokini, Bevanda Lido Beach… Noćni klub Lord Byron na jednu će noć postati središte burleske i kabarea, kao slavni Mouline Rouge. Nešto dalje u povijest otići će konoba Istranka gdje će zaživjeti turbulentne četrdesete i caffe bar Eugenian koji će nas uz swing vratiti sve do dvadesetih godina u kojima će se naći i pizzeria Ružmarin, a hotel Bristol omogućit će svojim gostima povratak u Austro-ugarsku monarhiju. Posebnim programima, koncertima i izložbama u „retro-stilu“ pridružit će se hotel Ambasador, hotel Royal, hotel Continental, foto Luigi, foto Kurti, Choco bar Kraš, Lord Byron, hotel Sv. Jakov, hotel Kvarner, hotel Milenij, caffe bar Galija, Hemingway bar, hotel Palace Bellevue, disco club Seven i Beach bar Colosseum.

Za kraj dodajmo da se danas, 30. lipnja u 17 sati zatvara Ul. M. Tita od raskrižja s Ulicom Viktora Cara Emina do Slatine (ex. hotel Zagreb); cesta se otvara sljedeće jutro u 5 sati. Promet gradskih autobusa odvijat će se za to vrijeme po Novoj cesti, a autobusna stajališta bit će uspostavljena na uobičajenim mjestima.

Kako je protekao rockabilly četvrtak pogledajte u velikoj fotogaleriji na ovom linku

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!