FOTO Rolandu Vlahoviću dva zlata i srebro na državnom prvenstvu

Zlatna odličja pripala su mu za razarač „Split“ i putnički brod „Abbazia“, dok je srebrnu medalju osvojio za maketu turističkog broda „Marin Držić“.

Rijeka – Roland Vlahović osvojio je dvije zlatne i jednu srebrnu medalju na 24. Državnom prvenstvu brodomaketara održanom jučer u Rijeci, a pripala mu je i nagrada za apsolutno najbolju maketu – razarač „Split“. Izborenim pobjedama Vlahović je osigurao odlazak na Europsko prvenstvo koje će se održati u rujnu u Rumunjskoj.

Zlatna odličja pripala su mu za razarač „Split“ i putnički brod „Abbazia“, dok je srebrnu medalju osvojio za maketu turističkog broda „Marin Držić“. Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Krešimir Šurina, Branko Vekarić i Nikola Budimir ocijenili su razarač „Split“ s visokih 96,33 bodova, brod Abbazia s 90,67 bodova, a brod Marin Držić s 80,67 bodova.

Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka svake godine organiziraju Državno natjecanje, a pravila prema kojima se ocjenjuje umijeće brodomaketara ovise o godini – parne godine prema NAVIGA pravilima, a neparne prema nacionalnim pravilima. Razlika je što se na državnim natjecanjima koja se organiziraju prema nacionalnim pravilima mogu ocjenjivati isključivo makete tradicionalnih hrvatskih bodova i brodica, a ovogodišnje se ocjenjivanje provodilo po Nacionalnim pravilima.

– Ove su godine na državnom natjecanju mogle sudjelovati samo makete hrvatskih brodova te sam izradio razarač „Split“. To je bio brod u sastavu Jugoslavenske ratne mornarice čija je izgradnja trajala od 1939. do 1958. Razlog tomu bio je Drugi svjetski rat koji ga je nedovršenog zatekao na navozima. Izgradnju je naručila Kraljevina Jugoslavija, a 1947. brod je otegljen u Rijeku, u brodogradilište 3. maj. gdje je i završen. Bio je najbolji brod kojeg je imala Ratna mornarica, istaknuo je Vlahović.

Izložbu maketa građani mogu posjetiti do 13. lipnja u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka. Državnom prvenstvu prethodili su nastupi Rolanda Vlahovića na Kupu Grada Zagreba te na međunarodnom Red Devils Cupu u talijanskoj Vicenzi, na kojima je naš Opatijac s lovranskom adresom, svjetski i europski prvak u brodomaketarstvu već tri godine zaredom, dokazao da zasluženo spada u sam vrh svjetskog brodomaketarstva. U Vicenzi se natjecalo preko tisuću brodomaketara, a Vlahović je osvojio dvije zlatne medalje, specijalnu nagradu za najbolju maketu od papira za bord „Borodino“ te nagradu Best of Class za najbolju maketu za brod Pegasus. U Zagrebu je na Kupu Grada Zagreba također „pomeo“ konkurenciju i pobijedio u svim kategorijama u kojima se natjecao te se kući vratio s čak tri zlatne medalje te titulom Best of the Show za apsolutno najbolju maketu na izložbi, koja je pripala razaraču „Split“.

Rolandu Vlahoviću Dva Zlata I Srebro Na Državnom Prvenstvu

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank