FOTO Rumunjski princ Radu posjetio Opatiju

FOTO Rumunjski princ Radu posjetio Opatiju

Foto: David Kurti / Foto Luigi

Visoko rumunjsko izaslanstvo posjetilo šetalište nazvano po prvoj rumunjskoj kraljici Carmen Sylvi i Villu Angiolinu u kojoj je kraljevska obitelj nekada boravila..

Opatija – Rumunjski princ Radu, suprug Njenog visočanstva Margarete, starateljice rumunjske krune i rumunjski veleposlanik Nj.e. Constantin Mihali Grigorie posjetili su jučer Opatiju gdje su ih dočekali gradonačelnik Ivo Dujmić i predsjednik Gradskog vijeća dr.sc. Robert Kurelić. Rumunjska kraljevska obitelj dva dana boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj te su jučerašnje poslijepodne iskoristili za posjet šetnici Carmen Sylve i Villi Angiolini, mjestima gdje su njihovi kraljevski preci nekada boravili.

Romantičnom ambijentu povijesne šetnice u sumrak doprinijeli su kostimirani članovi Kluba 60+ i Gradskog društva Crvenog križa Opatija, koji su dočarali duh prošlih vremena.

Princ Radu se jučer na Maloj fortici upisao u Zlatnu knjigu slavnih gostiju Opatije.

–  Ovo je za mene iznimno emocionalan trenutak, istaknuo je princ Radu. Raduje me što na ovaj način njegujete svoju povijest i baštinu te ste davne dane sačuvali od zaborava. Međusobni odnosi dvije zemlje, Hrvatske i Rumunjske su iznimno prijateljski te nas veže i zajednička povijest. Kraljica Carmen Sylva je bila važna europska povijesna ličnost, govorila je sedam europskih jezika, a i  tadašnja rumunjske kraljevske obitelji živjela je prema principima  na kojima počiva današnja Europska unija, u kojoj su svi naši narodi povezani zajedničkom prošlošću i kulturom, istaknuo je.

Šumska šetnica Carmen Sylve zaslužuje dodatnu turističku valorizaciju te ćemo je uz pomoć europskih sredstava urediti na ponos Opatije, istaknuo je gradonačelnik Ivo Dujmić, naglasivši da bi se to trebalo dogoditi do polovice iduće godine. Zahvalivši visokom rumunjskom izaslanstvu na posjetu, istaknuo je kako bi povijesne veza u Opatiju trebale privući još više rumunjskih gostiju.

Izaslanstvo je potom posjetilo Villu Angiolinu u kojoj je danas smješten Hrvatski muzej turizma. Ondje je princ Radu imao priliku vidjeti originalnu knjigu s potpisima slavnih i znamenitih gostiju Opatije, odnosno izvorni potpis prve rumunjske kraljice Elizabete, Carmen Sylve.

Rumunjska kraljica Elizabeta, poznatija pod pseudonimom Carmen Sylva, bila je supruga prvog rumunjskog kralja Karola I. Karol I. je bio stric djedu Njenog visočanstva Margarete. Kraljica Carmen Sylva je bila pjesnikinja i spisateljica, rado je boravila u Opatiji te je šetala šumom u kojoj je često i stvarala svoja djela. Njezin se suprug kralj Karol I. jednom prilikom davne 1896. jašući kroz šumu izgubio te je idućeg jutra posjetio kotarskog glavara baruna Artura von Schmidt- Zabierowa požalivši se što šumski putevi u zaleđu nisu uređeni te je donirao financijska sredstva za uređenje šumskih staza. Tako je 1901. nastala današnja opatijska šumska šetnica, koja je tada nosila ime Aurora. U novije vrijeme opatijske gradske vlasti nadjenuli su joj ime slavne rumunjske kraljice koja je tako rado boravila u Opatiji.

Rumunjski Princ Radu Posjetio Opatiju

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net