FOTO: S kurijerom u sretniju prošlost – otvorena izložba o Kvarner Expressu

kvarner_express_izlozba_vila_angiolina_2014 (15)

Zanimljiv postav izložbe kojeg čine mnoge zanimljive memorabilije (ručnici, cjenici, karte, ulaznice, letci, fotografije…), dodatno je začinjen multimedijalnim djelom. Naime, jedna prostorija muzeja pretvorena je u autobus, koji putnike namjernike, u ovom slučaju posjetitelje, vodi na putovanje u prošlost. Fotogaleriju pogledajte na ovom linku

Opatija – Hrvatski muzej turizma pripremio je izložbu o bivšem turističkom gigantu – turističkoj tvrtci Kvarner Express – koja je djelovala više od pola stoljeća u Opatiji.

Izložba je pred mnogobrojnim auditorijem otvorena sinoć u Villi Angiolini, gdje će je i dalje moći razgledati zainteresirana publika. Uz uobičajene govoranciej koje prate ovakve evente, publiku je kroz izložbu proveo vodič, a odlazak na gornji kat bio je predvođen neizostavnim kišobranom.

Gužva va kurijere...

Gužva va kurijere…

Zanimljiv postav izložbe kojeg čine mnoge zanimljive memorabilije (ručnici, cjenici, karte, ulaznice, letci, fotografije…), dodatno je začinjen multimedijalnim djelom. Naime, jedna prostorija muzeja pretvorena je u autobus, koji putnike namjernike, u ovom slučaju posjetitelje, vodi na putovanje u prošlost.

Kvarner Express je zapošljavao generacije Opatijaca (neki su u njemu proveli cijeli radni vijek) i mnoge druge djelatnike diljem bivše države i u inozemstvu. Mnogi od njih s nostalgijom se sjećaju plavih autobusa s prepoznatljivim natpisom Kvarner Express što su frekventno prolazili gradom i bili dio naše svakodnevice i naših života.

kvarner_express_izlozba_vila_angiolina_2014 (4)

I brodova što su armali i molali cime na našem mulu. Svakodnevno smo prolazili pored karakteristične glavne poslovnice u središtu grada… Rasformiranjem velike državne putničke tvrtke Putnik (1951. g.) zatečena imovina prenesena je na republike kojima je ta imovina prethodno pripadala. U sljedećih desetak godina u Hrvatskoj i Sloveniji nastalo je nekoliko turističkih tvrtki (Atlas, Dalmacijaturist, Generalturist, Kvarner Express, Kompas). Među prvima, već iduće godine od poslovnica na Kvarnerskom području (u Rijeci, Rabu, Crikvenici i Opatiji) formiran je Kvarner Express. Osnovan je 2. studenog 1952. godine i imao je 36 zaposlenika.

Kvarner Express obilježio je turističko gospodarstvo druge polovice 20. stoljeća. Ne samo u svom sjedištu Opatiji, već i diljem prostora gdje su se širili njegovi poslovi, kretali autobusi, osnivale poslovnice. Moćna turistička tvrtka bila je ogledni primjer uspješnog poslovanja, zamašnjak turističkog razvoja i rasta na prostoru Hrvatske i šire.

Ova izložba posvećena je svima koji su radili u toj tvrtci, a i realizirana je uz pomoć bivših djelatnika i prijatelja tvrtke koji su dali svoj doprinos prikupljanju eksponata za ovu izložbu.

Fotogaleriju pogledajte na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!