FOTO: SBK Pešekani – Mateo Šepić na krovu svijeta @ Berlin

Lori Škerl (SLO) i Mateo Šepić (HRV) svjetski prvaci u kategorijama U14 dječaci i djevojčice

Lori Škerl (SLO) i Mateo Šepić (HRV) svjetski prvaci u kategorijama U14 dječaci i djevojčice

Prvo ime Pešekana, ali i Hrvatske bio je Mateo Šepić, četrnaestogodišnjak iz Rukavca koji je u svojoj kategoriji od ukupno sedam mečeva izborio isto toliko pobjeda te je apsolutno zasluženo osvojio naslov najboljeg na svijetu u kategoriji dječaka do 14 godina. Veliku fotogaleriju iz Berlina pogledajte na ovom linku

Pešekani na otvaranju svjetskog prvenstva

Pešekani na otvaranju svjetskog prvenstva

Berlin / Ičići – Treće svjetsko prvenstvo u speed badmintonu održalo se u Berlinu od 28. do 30. kolovoza. Puni naziv natjecanja bio je ISBO Speedminton Germany 2015 World Championships i okupio je rekordan broj od ukupno 814 sportaša iz 25 zemalja. Borba za laskavu titulu najboljeg na svijetu vodila se ukupno u 16 kategorija od kojih je 11 pojedinačnih te 5 kategorija parova.

Također, po prvi put u povijesti ovog sporta svjetsko se prvenstvo održavalo na dvije lokacije; kategorije seniora i veterana igrale su u Horst Korber Sportzentrum dvorani dok su kategorije do 18 godina kao i kategorije parova igrale na trening stadionu berlinskog bundesligaša Herthe BSC. Obje lokacije nalazile su se unutar impresivnog berlinskog Olympia parka.

Detalj iz finalnog meča

Detalj iz finalnog meča

Osmeročlanu ekspediciju SBK Pešekana na ovom su natjecanju sačinjavali: Gala Zukić u U14F, Mateo Šepić u U14M, Zdravko Škarica i Marin Ružić u OPEN te Jasmin Zukić, Damir Barišić, Vlatko Franović te Robi Šepić u kategoriji +40.

Prvo ime Pešekana, ali i Hrvatske bio je Mateo Šepić, četrnaestogodišnjak iz Rukavca koji je u svojoj kategoriji od ukupno sedam mečeva izborio isto toliko pobjeda te je apsolutno zasluženo osvojio naslov najboljeg na svijetu u kategoriji dječaka do 14 godina. U svojih 7 pobjeda Mateo je izgubio samo dva seta te je prikazavši nevjerovatno zrelu i taktički besprijekornu igru u napetom finalu u tri seta savladao starog rivala poljaka Macieja Filipowicza, prvog igrača svijeta.

Pešekani u razgovoru sa Damirom Kreilachom, bivšim kapetanom HNK Rijeke i sadašnjim kapetanom Union Berlina

Pešekani u razgovoru sa Damirom Kreilachom, bivšim kapetanom HNK Rijeke i sadašnjim kapetanom Union Berlina

Mladi Pešekan do finalnog je meča redom pobjeđivao rivale iz Slovenije, Njemačke, Poljske, Hrvatske i Švicarske demonstrirajući pritom impresivnu fizičku, taktičku i mentalnu pripremljenost.

U sjeni Mateovih izvrsnih igara ostali Pešekani također su odličnim nastupima ostvarili zapažene rezultate. Prije svega valja navesti odlične nastupe Vlatka Franovića i Jasmina Zukića u +40 kategoriji. Vlatko i Jasmin plasirali su se među 32 najbolja na svijetu od ukupno 80 igrača u kategoriji +40. Damir Barišić nakon prolaska skupine plasirao se među 64 kao i Marin Ružić u najprestižnijoj OPEN kategoriji. Ostali predstavnici Pešekana svoje su nastupe završili u grupnoj fazi natjecanja.

Familija Šepić: brat Dorijan, tata Robi, mama Melita i Mateo

Familija Šepić: brat Dorijan, tata Robi, mama Melita i Mateo

Od ostalih hrvatskih predstavnika na ovom natjecanju valja izdvojiti treće mjesto Lorene Tomečak, predstavnice SBK Zagreb u kategoriji U12F, treće mjesto Nike Miškulin iz HSBT-a u kategoriji U14F te izvrstan rezultat Dasena Jardasa iz SBK Sušak koji je u OPEN kategoriji ostvario plasman među 8 najboljih, izgubivši od novog svjetskog prvaka Pera Hjalmarsona.

Nakon napornog ljeta okrunjenog nastupom na svjetskom prvenstvu, SBK Pešekane očekuje organizacija 2. IČIĆI OPEN turnira, nacionalnog speed badminton turnira koji će se u sklopu manifestacije Dani Ičića održati na ičićanskoj plaži. Zbog najavljenog lošeg vremena, točan datum turnira još nije potvrđen, a opcije su ili subota 5. ili subota 12. rujna.

Speed badminton klub Pešekani ovim bi se putem htio zahvaliti svim sponzorima, simpatizerima i obiteljima naših članova na pomoći, trudu, strpljenju i razumijevanju bez kojih ovakvi izvrsni rezultati ne bi bili mogući. Velika zahvala također i portalu PodUčkun.net koji nas je svo ovo vrijeme pratio, pomagao nam i podržavao nas. Na kraju jedno veliko hvala Gradu Opatiji i Športskom Savezu Grada Opatije koji su nam omogućili vrhunske uvjete i termine za trening u protekla dva mjeseca.

Veliku fotogaleriju iz Berlina pogledajte na ovom linku

Pešekani u Berlinu...

Pešekani u Berlinu…

Pobjednici po kategorijama:
OPEN: Per Hjalmarson SWE
WOMEN: Jasmina Keber SLO
+40: Jan Scavnicky Sr. SVK
+50: Piotr Borowiec POL
+35F: Nora Gaal HUN
U18F: Eliska Andrlova CZE
U14F: Lori Škerl SLO
U12F: Pika Rogelj SLO
U18M: Nico Franke GER
U14M: Mateo Šepić HRV
U12M: Mateusz Drumlak POL
FEMALE DOUBLES: Marta Soltys/Janina Karasek POL
U18 FEMALE DOUBLES: Rebeka Škerl/Danaja Knez SLO
U18 MALE DOUBLES: Patrik Turna/Adam Kakula SVK
OPEN DOUBLES: Per Hjalmarson/Mattias Aronsson SWE
MIX DOUBLES: Rebecca Nielsen/Melker Ekberg SWE

Maciej Filipowicz (POL), Mateo Šepić (HRV), Leonard Ladner (SUI), Morris Haab (SUI)

Maciej Filipowicz (POL), Mateo Šepić (HRV), Leonard Ladner (SUI), Morris Haab (SUI)

Tekst i foto: Marin Ružić / PodUčkun.net

error: Content is protected !!