FOTO: Sigurna plovidba – Lučka kapetanija Rijeka održala akciju pojačanog nadzora plovila

Najčešće se kazne odnose na glisiranje preblizu obali, a mogu se popesti i do 15 tisuća kuna, ovisno o tome je li prekršitelj uhvaćen prvi puta ili se radi o recidivistu. Kako je protekla pomorska kontrola provjerite na ovom linku

Darko Glažar

Opatija/Rijeka – Lučke kapetanije, njih osam koje djeluju u gradovima na hrvatskoj obali Jadrana, održale su danas cjelodnevnu akciju pojačanog nadzora pomorskog prometa pod nazivom „Sigurna plovdba 2018“.

Na području Kvarnera, prema izjavi kapetana riječke Lučke kapetanije Darka Glažara, u ovoj je akciji sudjelovalo pet brodica, a fokus kontrole bio je na najčešćim prekršajima sigurnosnih standarda te u najgušćim područjima pomorskog prometa poput Opatije. Tako se kontrolirao poštuju li vlasnici brodica i skiperi minimalnu udaljenost od 300 metara od obale, pridržavaju li se ograničenja brzine, ali i ograničenja broja osoba na turističkim brodicama.

Najčešće se kazne odnose na glisiranje preblizu obali, a mogu se popesti i do 15 tisuća kuna, ovisno o tome je li prekršitelj uhvaćen prvi puta ili se radi o recidivistu, dok se, primjerice za neposjedovanje dozvole za upravljanje kazne kreću od 300 do 800 kuna, pod uvjetom da je voditelj brodice samo „zaboravio“ dozvolu. Ukoliko nema položen ispit, tada se kazna penje i do pet tisuća kuna…

No, Lučka kapetanija nije ovlaštena samo za kažnjavanje, već velik dio posla njenih djelatnika otpada i na akcije traganja i spašavanja – tijekom cijele prošle godine bilo ih je 454 na području cijele Hrvatske, a ove godine do kraja srpnja čak 370, čemu su kumovale nepovoljnije vremenske prilike, osobito u srpnju.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!