FOTO: Simpozij o pčelinjim proizvodima – meda 90 posto manje nego lani, porast će i cijene za 20 posto @ Opatija

prijem_pcelari_med_simpozij_opatija_2014

Radi se o najvećem znanstvenom skupu o temama od velikog interesa za pčelarsku proizvodnju ikada održanom u Republici Hrvatskoj, koji je okupio sudionike iz preko trideset zemalja i s pet kontinenata. Foto-galeriju s prijema sudionika simpozija pogledajte na ovom linku

Opatija – Meda u Hrvatskoj neće nedostajati, iako je ove godine proizvodnja pčelinjih proizvoda bila iznimno mala – u odnosu na 7.000 tona, kolika je prosječna godišnja proizvodnja oko sedam tisuća hrvatskih pčelara, dosad je ove godine proizvedeno manje od tisuću tona počelinjih proizvoda, odnosno jedva nešto više od deset posto godišnje proizvodnje.

prijem_pcelari_med_simpozij_opatija_2014_2

– Uzroci ovako slabe proizvodnje su prvenstveno u vremenskim uvjetima, što je sve započelo još krajem prošle godine. Umjesto u siječnju, zbog tople zime legla su krenula još u prosincu, što je pčelarima uzrokovalo velike financijske izdatke kako bi ih održali na životu. Srećom, izbjegli smo hladni udar u veljači, zbog kojeg smo se bojali da će nam pčele neće preživjeti, ali su nam kiše pokvarile ispašu i smanjile količine proizvedenih pčelinjih proizvoda. Međutim, budući da pčelari znaju da postoje dobre i loše godine, oni nikada ne prodaju čitav svoj urod, tako da će na tržištu biti dovoljno meda i neće biti nestašica, jedino možemo očekivati rast cijena od 15 do 20 posto, kazao je Vladimir Bilek, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, koji je u Opatiji sudjelovao na 3. Međunarodnom simpoziju o pčelinjim proizvodima, čije je svečano otvorenje održano jučer u hotelu ”4 opatijska cvijeta”.

Radi se o najvećem znanstvenom skupu o temama od velikog interesa za pčelarsku proizvodnju ikada održanom u Republici Hrvatskoj, koji je okupio sudionike iz preko trideset zemalja i s pet kontinenata. Među javnosti najzanimljivijim temama nalazi se i ona o utvrđivanju autentičnosti pčelinjih proizvoda, budući da se u manjoj mjeri na tržištu pojavljuje i patvoreni med.

prijem_pcelari_med_simpozij_opatija_2014_1

– Tu problematiku rješavamo analizom uzoraka u suradnji sa stručnjacima, te njihovim testiranjem u laboratorijima, a najbolji način da potrošači budu sigurni da kupuju kvalitetni i provjereni domaći med jest da ga kupuju izravno kod proizvođača meda, na kućnom pragu, kazao je Bilek, koji smatra da je med i jedan od potencijalnih hrvatskih izvoznih aduta. Prema njegovim riječima, u EU ne nedostaje samo meda i pčelinjih proizvoda, već i samih pčela, i ima dovoljno prostora za povećanje izvoza na ovom atraktivnom i velikom tržištu.

Simpozij je, u svojstvu izaslanika predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića kao visokog pokrovitelja skupa, otvorio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je kazao da je zbog velike bioraznolikosti posebice kod biljnog svijeta, ovaj kraj posebno atraktivan za pčelarstvo.

– Pčele su danas vrlo ugrožene, i naš je zadatak smanjiti utjecaj na okoliš kako bismo im osigurali održivost, jer su one važan čimbenik u prirodnom lancu, kazao je Komadina. Predsjednik europske udruge pčelara i dopredsjednik svjetskog saveza Apimondia Philip McCabe, naglasio je i kako pčelari mogu računati na pomoć pri utjecaju na agrikulturnu politiku EU, budući da je niz čelnih ljudi stigao iz njegove Irske.

– Osim toga, mi pčelari iz Irske želimo vam zahvaliti što ste nam ove godine poslali šest mjeseci sunca, a vi ste preuzeli našu tradicionalnu kišu, našalio se McCabe. Predsjednica International Honey Comission (IHC), Gudrun Beckh, dodala je kako je ova organizacija krenula kao mala mreža stručnjaka, uglavnom vezanih uz Italiju, da bi danas proširila svoje djelovanje.

– Prvo smo postali europska, a zatim i globalna mreža stručnjaka vezanih uz istraživanje meda i pčelinjih proizvoda. Problemi i izazovi s kojima se pčelarstvo danas suočava svakako su globalni, stoga je potrebno i njihovom rješavanju pristupiti globalnom inicijativom, uključujući stručnjake i znanstvenike iz čitavog svijeta, zaključila je Beckh.

Foto-galeriju s prijema sudionika simpozija pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net