FOTO: Sjajnim koncertom posvećenim Haydnu, Mozartu i Beethovenu OKO otvorilo Bečki tjedan @ Opatija

becki_tjedan_koncert_opatijski_komorni_orkestar_2015_hotel_royal

Tijekom devedesetak minuta koncerta OKO je, pod ravnanjem maestra Damira Smerdela, odalo počast Beču zbog onoga po čemu ga svijet najviše prepoznaje, stoga je u programu nastupa naslovljenog ”Bečki trolist” izvedena glazba trojice slavnih skadatelja – Haydna, Mozarta i Beethovena. Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

becki_tjedan_koncert_opatijski_komorni_orkestar_2015_hotel_royal_1

Opatija – Izvrsnim svečanim koncertom u dvorani Royal Hall hotela Royal Opatijski komorni orkestar otvorio je ovogodišnje izdanje Bečkog tjedna u Opatiji. Tijekom devedesetak minuta preksinoćnjeg koncerta OKO je, pod ravnanjem maestra Damira Smerdela, odalo počast Beču zbog onoga po čemu ga svijet najviše prepoznaje, stoga je u programu nastupa naslovljenog ”Bečki trolist” izvedena glazba trojice slavnih skadatelja – Haydna, Mozarta i Beethovena.

Reprezentativan program počeo je izvrsnom izvedbom čuvene uvertire operi ‘Figarov pir’ koja je odmah na početku brojnoj publici dala do znanja da ju očekuje iznimna glazbena večer. Nakon razigranog i energičnog Mozarta, slijedila je izvedba posljednje, a vjerojatno i najpoznatije Haydnove 104. simfonije. Kako je u najavi koncerta i istaknuo, Smerdel je ovom simfonijom odlučio simbolički povezati dva grada i dva naroda, budući da u njenom finalu veliki ‘Otac simfonije’ citira jednu hrvatsku narodnu pjesmu ‘Oj Jelena, Jelena’ iz Gradišća, odakle je i sam potekao. Srčana i nadahnuta izvedba članova orkestra tijekom koje su bili u odličnom dosluhu s dirigentom uz dugi pljesak i ovacije zaključila je prvi dio ovog sjajnog koncerta.

becki_tjedan_koncert_opatijski_komorni_orkestar_2015_hotel_royal_2

Drugi dio koncerta u cijelosti je bio rezerviran za velikog Ludwiga van Beethovena i njegovu ‘simfoniju prirode’, Šestu, odnosno ‘Pastoralnu’ simfoniju. Ova simfonija središnja je točka u Beethovenovom simfonijskom stvaralaštvu, a premijerno je izvedena 1808. godine. I sam autor je naglašavao da je ova simfonija ‘više izraz osjećaja nego slikanje’ pa je i opatijska publika mogla prepoznati zanimljive motive koji dočaravaju zvuk gajdi, fantastičan opis žubora potoka, imitacije cvrkuta ptica, oluju, radost i zahvalnost poslije oluje. I ova simfonija na neki način dijelom povezuje Hrvatsku i Austriju, budući da je za neke dijelove Beethovena inspirirao glazbeni folklor Gradišćanskih Hrvata.

Dugim i glasnim pljeskom brojna publika je zahvalila dirigentu i orkestru na zaista posebnoj večeri te ih pozvala na bis tijekom kojega su se dvoranom hotela Royal još jednom čuli zvuci finala Haydnove 104. simfonije inspirirane hrvatskom narodnom pjesmom ‘Oj Jelena, Jelena’.

Bečki tjedan nastavlja se i danas, a veliko finale će biti Bečki bal koji će se održati u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner.

Veliku fotogaleriju pogledajte na ovom linku

becki_tjedan_koncert_opatijski_komorni_orkestar_2015_hotel_royal_3

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!