FOTO Skroman odaziv umjetnika i publike obilježili ovogodišnji Mandrać @ Volosko

Svega 104 umjetnika, amatera i profesionalaca iz osam zemalja – Austrije, Italije, Ukrajine, Izraela, Slovenije, Slovačke, Mađarske i Hrvatske natjecali su se sa svojim radovima u četiri kategorije – općoj, profesionalnoj, za najbolju fotografiju, a nagrađivao se i najbolji studentski rad. 

U posljednjih dvadesetak godina popratni program obilježili su brojni izvođači različitih glazbenih žanrova, tako je publika imala prilike ušivati u nastupu Tedija Spalata, djevojaka iz dua The Blondes, dua MišAndroid, bandova Marinada, Love Runners, Salty Tails itd. i to isključivo u Voloskom. Ove godine organizatori iz Hrvatskog muzeja turizma organizirali su nastup DJ-a Sashe Agrama u hotelu 4. Opatijska cvijeta u Opatiji s reprizom dan kasnije u Voloskom.

Volosko – Ovogodišnje izdanje Mandraća koje je jučer okončano podjelom priznanja najboljim umjetnicima ostat će zabilježeno po najmanjem interesu publike i posjetitelja u posljednjih desetak godina. Vikend u kojem je Volosko ‘disalo umjetnost’ ove godine je izostao, a programska bezidejnost obilježila je jučerašnji dan u Voloskom, iako su vremenske prilike koje inače znaju zakomplicirati život izlagačima, umjetnicima i posjetiteljima ove godine bile idealne.

Svega 104 umjetnika, amatera i profesionalaca iz osam zemalja – Austrije, Italije, Ukrajine, Izraela, Slovenije, Slovačke, Mađarske i Hrvatske natjecali su se sa svojim radovima u četiri kategorije – općoj, profesionalnoj, za najbolju fotografiju, a nagrađivao se i najbolji studentski rad.

Za povijest ostaje da su Marijana Varašanec iz Rijeke u općoj skupini, Tihana Karlović iz Rijeke u konkurenciji profesionalaca te Vanja Babić iz Zagreba u kategoriji fotografija pobjednice 34. izdanja Međunarodnog likovnog natječaja Mandrać koji se protekla dva dana održavao u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma.

Ocjenjivački sud koji su činili idejni začetnik Mandraća, akademski slikar Claudio Frank te dvije povjesničarke umjetnosti Irena Dlaka i Tina Teufel, drugu nagradu u općoj  kategoriji dodijelio je Dijani Janković iz Rijeke, a posebna priznanja i priznanja dodijeljena su i Klaudiji Marusić (Trst), Jelki Skitarelić (Rijeka), Maxu Tschannu (Austrija) te Nathalie Cunjak (Jušići) i Edi Mihovilić (Opatija). Ocjenjivački sud odlučio je ne dodijeliti studentsku nagradu za koju su kandidirala samo dva prijavljena studenta na likovnom natječaju, kao i drugu nagradu u kategoriji profesionalaca.

Nagrađeni umjetnici i žiri

Osim skromnog dojma kojim je odisao jučerašnji Mandrać, mogli su se čuti i brojni komentari kako je cijela manifestacija ‘zrela za ofriškat s novim idejama’ s obzirom na to da interes publike i umjetnika iz godine u godinu opada. Primjerice, Mandrać 2012. okupio je 183 umjetnika, 2015. godine sudjelovalo je 180 umjetnika, 2017. godine na Voloskom je izlagalo 155 umjetnika, a ove godine samo 104 umjetnika. Također, da nedostaje publika moglo se vidjeti jučer i po slobodnim mjestima u brojnim vološćanskim lokalima, u kojima se proteklih godina čekalo na mjesto, ove godine situacija je bila obrnuta.

Što smo zabilježili jučer u Voloskom provjerite u velikoj fotogaleriji u nastavku…

Skroman Odaziv Publike Obilježio Ovogodišnji Mandrać @ Volosko

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

error: Content is protected !!