FOTO: Slavljeničkim koncertom ženske klape Kastav otvoreno 23. Kastafsko kulturno leto

otvorenje_kastafskog_kulturnog_leta_20_godina_zenske_klape_kastav_2014_1

Uz otvorenje 23. Kastafskog kulturnog leta, jučer je u sklopu programa obilježavanja Dana Grada Kastva održana i svečana sjednica Gradskog vijeća. Počasnom građankom proglašena je mr. sc. Marija Puharić-Harašlić, nagrada za životno djelo pripala je dr. sc. Miljenku Uraviću, godišnje nagrade dobili su Branko Kukurin i Udruga Belica te postumno Vazmoslav Bačić. Fotogaleriju s otvaranja Kastafskog kulturnog leta pogledajte na ovom linku

Kastav – Slavljeničkim koncertom, kojim je ženska klapa Kastav proslavila svoj 20. rođendan svečano je otvoreno 23. Kastafsko kulturno leto. Veliki broj ljubitelja klapske pjesme ispunio je prostor Crekvine i prepustio se čarobnim izvedbama u večeri za pamćenje.

otvorenje_kastafskog_kulturnog_leta_20_godina_zenske_klape_kastav_2014

Maja Stepančić, Ivana Precetti Božičević, Helena Labus Bačić, Slivia Zoretić, Damira Mohorovičić, Snježana Ćiković, Irena Grdinić, Natali Vičić, Tanja Kalac, Adriana Senčić, Đurđica Zoretić i njihov umjetnički voditelj Saša Matovina predstavili su publici svoj bogati umjetnički opus, a svojevrsno glazbeno putovanje, pratile su videoprojekcije s njihovih brojnih putovanja. Obljetnički koncert svojim su nastupom uveličali i posebni gosti – Mario Lipovšek Battifiaca, Alen Polić i članice ansambla Kaljina, članovi muške klape Kastav, klavijaturist Ivo Popeskić te sopci KUD-a Sveti Juraj iz Krasa Mateo Gržetić i Edi Salkanović.

Podsjetimo, ženska klapa Kastav osnovana je u proljeće 1994. godine od kada kontinuirano djeluje. Klapa je od svojih početaka usmjerena na očuvanje folklorne baštine, posebno one glazbene, tako da njeguje narodne napjeve svoga kraja, dakle Hrvatskog primorja i Istre, ali i one dalmatinskog podneblja. Rad ženske klape Kastav vrlo je intenzivan te bogat nagradama i priznanjima, a pored brojnih nastupa u zemlji, bilježi gostovanja u Austriji, Brazilu, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Mađarskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Sloveniji i Španjolskoj. Kako na domaćim, tako i na međunarodnim festivalima i natjecanjima ženska klapa Kastav je ostvarila iznimno vrijedne rezultate. Ženska klapa Kastav je do sada objavila dva CD-a i jedan DVD. Prvi CD, objavljen 2001. godine pod naslovom Ca je more…, plod je nastojanja očuvanja glazbene baštine Istre i Hrvatskog primorja te kao takav predstavlja pravu rijetkost u klapskom svijetu sjevernojadranskih prostora. Drugi CD i prvi DVD, objavljen 2005. godine, zajednički je projekt ženske i muške klape Kastav, a radi se o snimci istoimenog humanitarnog koncerta Iskre vremena. Glazbenim programom ovog projekta, 2006. godine Klapa odlazi na koncertnu turneju Iskre vremena u okviru koje samostalno nastupa u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Umjetnički voditelj ženske klape Kastav od 1995. godine je Saša Matovina pod čijim će umjetničkim vodstvom u srpnju ove godine sudjelovati na 8. Zborskoj olimpijadi – 8th World Choir Games, koja će se održati u Rigi, glavnom gradu Latvije, a u pripremi je i novi nosač zvuka ‘Si naši vijaji’ koji će krajem godine predstaviti na koncertu u Rijeci.

otvorenje_kastafskog_kulturnog_leta_20_godina_zenske_klape_kastav_2014_2

Uz otvorenje 23. Kastafskog kulturnog leta, jučer je u sklopu programa obilježavanja Dana Grada Kastva održana i svečana sjednica Gradskog vijeća. Svečana sjednica povodom proslave Dana Grada Kastva i ove je godine, uz predstavljanje postignuća tijekom protekle godine, bila prilika da se zaslužnim pojedincima uruče nagrade. Ovogodišnji dobitnik Nagrade Grada Kastva za životno djelo, je prof. dr. Miljenko Uravić, dugogodišnji šef kirurgije riječkog KBC-a i predstojnik Katedre za kirurgiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, koji je sudjelovao u prvim operacijama transplantacije bubrega u bolnici na Sušaku, a bavio se i operacijama na otvorenom srcu te eksperimentalnim transplantacijama jetre i pankreasa.

Godišnja Nagrada Grada Kastva ove godine uručena mr. sc. Branku Janiju Kukurinu za njegov iznimno velik doprinos promociji grada Kastva i očuvanju tradicijskih vrijednosti čitave Kastavštine te udruzi Belica povodom 10. godišnjice rada na očuvanju i razvoju vinogradarske i vinarske tradicije Kastavštine i promoviranju grada Kastva u svim svojim aktivnostima. Nagrađeni Branko Kukurin svoj je novčani iznos nagrade odlučio darivati dijelom poplavljenim područjima u Slavoniji, a dijelom za nabavku tableta za dvoje malenih Kastavaca koji će uskoro postati prvašići. Javno priznanje Grada Kastva posthumno je dodijeljeno Vazmoslavu Bačiću za dugogodišnji prosvjetni i društveno-politički rad na području Kastva. Mr. sc. Marija Puharić-Harašlić, dr. med. imenovana je počasnom građanskom Kastva za doprinose u proučavanju i objavi obiteljskih rodoslovlja Kastavštine. Svečanu sjednicu uveličao je i nastup Glazbenog društva Spinčići, muške klape Kastav i Antonele Doko, učenice OŠ Milan Brozović.

Fotogaleriju s otvaranja Kastafskog kulturnog leta pogledajte na ovom linku

N. C. / PodUčkun.net
Foto: Tomislav Zemanek

error: Content is protected !!