FOTO Slovenski planinari uspješno završili prvu hrvatsku dionicu ‘E12’

Tekst: Vladimir Rojnić / Fotografije: Jože Prah i Goran Šepić

U organizaciji Komisije za evropske pešpoti v Sloveniji (KEUPS) i uz pripomoć Istarskog planinarskog saveza (IPS), slovenski planinari s ovih pohoda nose lijepe utiske, jer se njihov broj iz godine u godinu povećava.

Trg u Kašteliru

Poreč – Europski pješački put E12 vodi obalom Sredozemnoga mora od Gibraltara do Atene, povezujući tako sve sjeverno mediteranske zemlje. Ulazi u Hrvatsku na međunarodnom graničnom prijelazu Plovanija, gdje započinje njegova prva dionica kroz Hrvatsku. Pješački put vodi prekrasnim predjelima i mjestima sjeverozapadne Istre. Trasa je dužine 59,4 kilometara, završava u Poreču, a prolazi se uobičajeno u četiri jednodnevne etape.

U organizaciji Komisije za evropske pešpoti v Sloveniji (KEUPS) i uz pripomoć Istarskog planinarskog saveza (IPS), slovenski planinari prolazili po jednu od ovih etapa. Očito je da s ovih pohoda nose lijepe utiske, jer se njihov broj iz godine u godinu povećava.

Pozdravni govor

Prema programu, u subotu 25.1.2020. u 10 sati, pet autobusa slovenskih registracija doputovalo je u Kaštelir, na početak posljednje četvrte etape. Ubrzo je trg pred crkvom ispunilo oko 250 planinara iz PD Lisca Sevnica, PD Radlje ob Dravi, PD Pošta in Telekom Ljubljana i PD Grosuplje. Nakon uvodne riječi Jožeta Praha, predsjednika KEUPS-a i osnovnih uputa Damira Roviša, glavnog vodiča iz HPD Planik Umag, planinari su krenuli po E12 u pravcu Poreča. Najprije vodič i zastave (E12, PD) a potom planinari u dugoj koloni. Pješački put se u Labincima priključuje na Parenzanu i potom vodi u blagom spustu kroz pitomi krajolik maslinika i vinograda. Zavjesa od oblaka se pomalo razmicala i na obzoru su se razaznavali gradići s crkvenim tornjevima, a iza njih plavetnilo Jadrana. U Novoj Vasi je uzeta duža stanka za doručak i čašu cvičeka iz ruksaka. Ispred brze ceste – vanjske obilaznice Poreča, dočekala ih je ekipa Sportske TV za snimak mjesečnog priloga. Nastavili su nogostupom prigradskih ulica, sve do gradskog kupališta s pogledom na staru jezgru Poreča. Zajedno s galebovima što odmaraju na stijenama izronjenim iz oseke, to je činilo prekrasnu kulisu za bezbrojne fotografije.

Kaštelir

Prva dionica E12 u Hrvatskoj završava na trgu Slobode u Poreču. U trenutku dolaska započela je rominjati sitna kišica. Za planinare normalna stvar, no za TV ekipu elementarna nepogoda. Stoga je službeni završetak pohoda bio malo skraćen, ali zato neposredan i simpatičan.

Skupu su uputili prigodnu riječ Jože Prah, predsjednik Komisije za europske pešpoti Slovenije (KEUPS), ZATIM Nadia Štifanić Dobrilović, dogradonačelnica Grada Poreča, Vladimir Rojnić, predstavnik HPS-a, i Goran Šepić, predsjednik IPS-a.

Osim zahvale i prigodnih poklona za pomoć u organizaciji i vođenju pohoda, naglašen je veliki značaj dosadašnje suradnje KEUPS, HPS-a i IPS-a za popularizaciju Europskih pješačkih putova. Najava individualnih posjeta većih grupa po E12, kao i učešća lokalne samouprave u produženju trase E12 kroz Istru, daju nadu da dosadašnja uložena sredstva i dragovoljni rad planinara neće ostati uzaludan.

Slovenski Planinari Uspješno Završili Prvu Hrvatsku Dionicu ‘E12’

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Tekst: Vladimir Rojnić / Foto: Jože Prah i Goran Šepić

error: Content is protected !!