FOTO: Stjepan Mesić otvorio obnovljeni spomenik kraj Jame @ Ičići

uaba_mesic_jama_icici (7)

Čitav tjedan traju događanja vezana uz obilježavanja zločina kraj Jame u Ičićima, ali i događanja oko oslobođenja Opatije i ovog kraja. Tim povodom jučer je otvoren novi spomen-park kraj Jame, a u ponedjeljak je u Villi Antonio održan sat povijesti pod vodstvom dr. sc. Sanje Simper na kojem su o događajima iz tog vremena govorili učenici, ali i neki sudionici.

Ičići – Stjepan Mesić otvorio je novi, obnovljeni spomen-park kraj Jame u Ičićima, na jučerašnjoj komemoraciji koju je pohodilo stotinjak mladih ljudi, mahom srednjoškolaca, ali i starijih članova UABA-e.

– Meni je drago vidjeti sve vas mlade, ali i vas mlade u srcu, koji ste došli pokloniti se onima koji nisu dočekali slobodu. Nažalost, u današnjemu društvu ima onih koji žele revidirati povijest, pa kad bi se sva djeca u Hrvatskoj obrazovala onako kako se obrazuju u Opatiji, puno bismo lakše živjeli i bilo bi manje nasilja. Zato je važno odati počast onima koji su dali živote za slobodu, ali i onima koji su preživjeli i trebaju biti ponosni na ono što su učinili – bili su na pravoj strani, kazao je Mesić prije nego što su položeni vijenci.

Kako je kazao predsjednik UABA-e Oleg Mandić, tijekom tekuće godine, park je hortikulturalno uređen, spomenik obnovljen, a postavljena je i adekvatna rasvjeta, koja će svjetliti na mjestu pogiblje 37 mladih ljudi koje su iz riječkog zatvora 24. travnja 1945. godine nacisti doveli pred jamu i tamo strijeljali.

– Prošle sam godine govoreći na ovom istom mjestu osjetio dozu grižnje savjeti prema samom činu komemoracije i posebno prema žrtvama jer nisam nalazio dovoljno jake riječi da prisjetim na njihovu ogromnu žrtvu, a posebno na isticanje besmislenosti golemog zločina. A nisam zato što smo svi mi prestali u Jami Ičići vidjeti veličinu njene poruke, a u njenoj komemoraciji osvjedočenje našeg antifašističkog svjetonazora. Naši su postupci bili diktirani više našom civiliziranošću nego li našom dušom. Slična su osjećanja bila prisutna i kod drugih Opatijaca. To je bila iskra koja je pokrenula daljnje događaje – osmisliti spomen park, uvesti noćnu rasvjetu, hortikulturno oplemeniti spomenički kompleks, promaknuti objekt u svojevrsni simbol našega Grada, kazao je predsjednik UABA Opatije Oleg Mandić.

Gradonačenik Opatije Ivo Dujmić naglasio je kako se Opatija ponosi svojom antifašističkom prošlosti, te da sa nizom akcija i događaja, poput Dana antifašizma, aktivno tu orijentaciju prakticira i educira mlade ljude iz godine u godinu.

Tijekom jučerašnjeg dana, bivši predsjednik Mesić posjetio je i izložbu ”Crna noć je šapićala” u lovranskoj galeriji Laurus, te tom prigodom u knjigu utisaka zapisao – ”Čestitam organizatorima na prezentaciji istine o zločinima. Bilo bi dobro da ovu izložbu posjete oni koji negiraju fašističke i ustaške zločine”.

Jama @ Ičići
[nggallery id=730]

Sat povijesti pod vodstvom dr. sc. Sanje Simper
[nggallery id=729]

Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net